Grizzly Bear – Shields

Grizzly Bear - ShieldsΤο προηγούμενο album των Grizzly Bear «Veckatimest» δεν είναι ο δίσκος που ξεπερνιέται εύκολα. Οι Αμερικάνοι το 2009, είχαν φτάσει το καλλιτεχνικό τους ζενίθ, κυκλοφορώντας ένα δίσκο θαυμάσιο από κάθε άποψη. Δεδομένου αυτού, μόνο σαν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το νέο album Shields, μιας και προσεγγίζει αρκετά το επίπεδο του προκατόχου του.
H indie κοινότητα λάτρεψε τους Grizzly Bear τα προηγούμενα χρόνια και αυτοί δεν την πρόδωσαν. Παρέμειναν πιστοί στον lo-fi ήχο τους, την indie αισθητική τους και στις μουσικές τους αναφορές. Άξιοι συνεχιστές της λατρεμένης ψυχεδελικής pop του Brian Wilson, με εντονότατες τις folk ρίζες τους, αλλά και τις rock επιρροές τους, αυτή τη φορά ανεβάζουν τους τόνους και γίνονται μια ιδέα πιο rock.
Ο πειραματισμός, στοιχείο που χαρακτηρίζει την μπάντα εδώ και χρόνια, δηλώνει το παρόν και εντοπίζεται τόσο στον ήχο (και συγκεκριμένα τη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του), όσο και στη δομή των κομματιών, τα οποία δεν ακολουθούν την κλασική pop φόρμα. Οι συνθέσεις είναι καλές όπως πάντα, ενίοτε και καταπληκτικές, όπως τα singles Sleeping Ute και Yet Again, αλλά και ο επτάλεπτος ψυχεδελικός ύμνος με τίτλο Sun In Your Eyes, κομμάτι για πολλές ανατριχίλες…
Από την άλλη, αδύναμες στιγμές υπάρχουν, καθώς ορισμένες ιδέες δείχνουν μισοδουλεμένες, κυρίως στο θέμα της μελωδίας. Και κάπου εδώ εντοπίζεται και το στοιχείο που αποτρέπει αυτό το πολύ καλό συγκρότημα από το να γίνει κορυφαίο, κρατώντας το, μόνιμα, ένα σκαλί χαμηλότερα από την κορυφή: οι Grizzly Bear παίρνουν υπερβολικά στα σοβαρά τη μουσική. Grizzly BearEίναι τόσο εγκεφαλικοί, που τους είναι δύσκολο να γράψουν πραγματικά συγκινητική μουσική. Αυτό βέβαια έχει και τα καλά του, γιατί το αποτέλεσμα της τελειομανίας τους είναι ένας άψογος ήχος, εξαιρετικές ενορχηστρώσεις και γενικά δουλειές με μεγάλο μουσικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι δουλειές τους αυτές ευκολότερα γίνονται αντικείμενο θαυμασμού, παρά ερέθισμα συναισθηματικής διέγερσης.
Τελικά, όμως, η αισθητική, η τεχνική και οι προθέσεις ενός τέτοιου δίσκου δεν μπορούν να μη σε κερδίσουν. Η μουσική των Grizzly Bear, είτε στις καλές της στιγμές, είτε στις πιο αδύναμες (με την έννοια που δώσαμε πιο πάνω), καταφέρνει και είναι συνεχώς πανέμορφη, απαιτώντας σχεδόν αυταρχικά από τη φαντασία του ακροατή να τη συνδέσει με εικόνες. Αυτό το πάντρεμα ήχων και εικόνων, είναι και το κλειδί της μουσικής τους: αν καταφέρεις να το συλλάβεις, θα μπουν μέσα στην καρδιά σου. Για τον γράφοντα, πάντως, η μπάντα χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ως ένα από τα ωραιότερα και πολυτιμότερα «κοσμήματα» της σημερινής αμερικάνικης (αλλά και ευρύτερης) indie σκηνής.
8.5 / 10

Μοιραστείτε:  

Tags: