Φάνης Σπανός

Είσαι ο νεότερος Περιφερειάρχης. Πόσο καλό ή κακό είναι αυτό;

Η εκλογή μου ως Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μεταξύ άλλων σηματοδοτεί και την επιθυμία των πολιτών να στηρίξουν έναν νέο άνθρωπο. Αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μένα και αυξάνει την ευθύνη μου απέναντι τους. Ούτως ή άλλως η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός. Είναι ευχάριστο να είσαι ο νεότερος, όμως, στο τέλος της θητείας θα ήθελα να μου πουν ότι ήμουν και ο καλύτερος. Αυτός είναι ο στόχος μου!

Προέρχεσαι από μία “πολιτική” οικογένεια στην οποία συγκαταλέγεται ο -κατά γενική ομολογία- πιο πετυχημένος δήμαρχος που πέρασε από τη Χαλκίδα, ο Γιάννης Σπανός. Πόσο σε έχει επηρεάσει αυτό αρχικά στο να ασχοληθείς με την πολιτική και κατά δεύτερον στο να αφήσεις ένα πολιτικό αποτύπωμα με έργα που θα ωφελήσουν διαχρονικά;

Το καλό με την Αυτοδιοίκηση είναι ότι τα αποτελέσματά της, καλά ή κακά, είναι χειροπιαστά, μετρήσιμα και οι πολίτες τα βιώνουν με άμεσο τρόπο. Άρα, δεν έχει σημασία το όνομα ή ποιος είσαι αλλά τι κάνεις. Υπό αυτή την έννοια, η συγγένεια μου με τον Γιάννη Σπανό, δεν επηρέασε το αν θα ασχοληθώ με τα κοινά αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνω. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το παράδειγμά του έμαθα ότι για να πετύχεις πρέπει να είσαι αποφασιστικός, να δουλεύεις σκληρά, να ξέρεις πάρα πολύ καλά τι θέλεις και πως θα το ακολουθήσεις. Να είσαι έτοιμος, να μην υπολογίζεις το πολιτικό κόστος και να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που θέλεις για τον τόπο σου. Με αυτές τις αρχές -οι οποίες διαπνέουν συνολικά το έργο του Γιάννη Σπανού- θέλησα και εγώ να πορευτώ. Και αυτό κάνω μέχρι σήμερα.

Πόσο θα σε βοηθήσει η εμπειρία σου σαν Αντιπεριφερειάρχης στο να καταφέρεις ουσιαστικά θέματα για την Εύβοια;

Αναμφίβολα το να έχεις υπηρετήσει ως Αντιπεριφερειάρχης αλλά και να έχεις υπάρξει μέλος μιας τόσο δυνατής ομάδας όπως αυτή του Κώστα Μπακογιάννη, που αριθμεί μία σειρά έργων σε κάθε επίπεδο και για κάθε περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Ταυτόχρονα, η θητεία μου ως αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά η εμπειρία μου σε έναν απαιτητικό κλάδο του ιδιωτικού τομέα όπως αυτός των κατασκευών, αποτελούν πολύτιμα εφόδια. Τονίζω πάντα το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, γιατί πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος, που ασχολείται με τα κοινά, είναι να απομακρυνθεί από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία. Άρα όσο πιο κοντά βρίσκεται σε αυτά ο Περιφερειάρχης, τόσο καλύτερα θα κάνει και τη δουλειά του.

Ποιά είναι κατά τη γνώμη σου τα βασικά θέματα που πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα στον Νομό;

Πρώτα απ’όλα το οδικό μας δίκτυο. Κάποια έργα προχωρούν και ολοκληρώνονται, όπως οι παρακάμψεις οικισμών (Προκόπι, Βουτάς, Αιδηψός, Γιάλτρα, κ.α.), καθώς και στον οριζόντιο άξονα. Αλλά και κάποια για τα οποία θα συνεργαστούμε με το κεντρικό κράτος όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, καθώς και οι παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου.
Το δεύτερο είναι το λιμάνι της Χαλκίδας, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί από τον αστικό ιστό και να μεταφερθεί στη Βοιωτική ακτή. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφοριθεί το κέντρο της πόλης πετυχαίνοντας όχι μόνο την καλύτερη λειτουργία της, αλλά και τη συνολικότερη ανάπτυξη στην περιοχή.
Τρίτο κατά σειρά σημαντικό έργο είναι τα 5 υδατοδρόμια, τα οποία η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 1,6 εκ. ευρώ και που θα συμβάλλουν ουσιαστικά όχι μόνο στην τουριστική και αλλά και στην αστική ανάπτυξη. Είναι συμφερότερο για τον δικηγόρο της Καρύστου να πληρώσει για παράδειγμα 40 ευρώ και να βρεθεί σε μισή ώρα στα Δικαστήρια της Χαλκίδας, παρά να οδηγήσει 2 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Και μιας και αναφέρθηκα σε αυτό, αν και δεν το βάζω στους προγραμματικούς μας στόχους, πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται τα συνοδά έργα προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά του εξοπλισμού.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον “κρυμμένο θησαυρό” της Εύβοιας. Την ανατολική ακτή, από το Κάβο Ντόρο μέχρι και τους Ωρεούς, όπου πολλές περιοχές δεν έχουν επαρκή οδική πρόσβαση. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε τμηματικά με στόχο να δώσουμε πρόσβαση σε όλες τις ακτές τις Εύβοιας. Ξεκινήσαμε από το Κάβο Ντόρο, και φτάνοντας στη κεντρική Εύβοια δίνουμε πρόσβαση στη Χιλιαδού από νέο δρόμο, βορειότερα στον Λιμνιώνα, ενώ δουλεύουμε και τo τμήμα Λιμνιώνας – Κατούνια – Σαρακήνικο – Βλαχιά – Πήλι, ούτως ώστε να συνδέονται όλες οι παραλίες της Ανατολικής ακτής. Έτσι, θα προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο σε αυτές τις σπάνιας ομορφιάς παραλίες ενισχύοντας σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας για τη μεταφορά του λιμανιού στη βοιωτική ακτή. Υπάρχει ένα σχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας και κάνει λόγο για τσιμεντοποίηση μιας μεγάλης έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο. Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι φόβοι των ευαισθητοποιημένων πολιτών;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αναπτυξιακό έργο είναι ο σεβασμός, τυπικά αλλά και ουσιαστικά στους αρχαιολογικούς χώρους της εκάστοτε περιοχής.

Πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο πολιτισμός που κουβαλάει ιστορικά ο τόπος στην ανάπτυξή του;

Πολύ σημαντικό. Όμως αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ σε μία παράμετρο που παραβλέπουμε. Αντιμετωπίζουμε συχνά τον πολιτισμό εργαλειακά, ως μια μηχανή, δηλαδή, που παράγει χρήμα και ανάπτυξη. Όμως, στην πραγματικότητα, ο πολιτισμός αποτελεί πλούτο όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη ψυχή μας, τους ανθρώπους και τα ίδια τα παιδιά μας. Εμείς, ως Περιφέρεια, ενισχύουμε δράσεις όπως οι πολιτιστικές διαδρομές με το Διάζωμα, χρηματοδοτούμε αναστηλώσεις θεάτρων και αρχαίων μνημείων και φυσικά, προωθούμε την προβολή τους. Όλο αυτό το πολιτιστικό χαρτοφυλάκιο της Περιφέρειας εξυπηρετεί αφενός μεν την οικονομία αφετέρου δε λειτουργεί με κέντρο τον άνθρωπο. Έτσι θέλω να βλέπω τον πολιτισμό!

Η διοργάνωση της προσκυνηματικής διαδρομής στον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο ήταν ένα χαμηλού κόστους εγχείρημα -για το μέγεθος του διοργανωτή- που άλλαξε τον τρόπο που γινόταν μέχρι πριν 3 χρόνια η διαδρομή αυτή (μέσα από το δρόμο) και έφερε νέο κόσμο και μάλιστα και έξω από το Νομό, καθιερώνοντας έτσι ένα άτυπο τουριστικό προϊόν. Θα μπορούσαν να γίνουν και άλλες τέτοιες ενέργειες και αν ναι, ποιές;

Πραγματικά όταν πριν τρία χρόνια έπεσε αυτή η ιδέα στο τραπέζι, δυσκολευόμασταν κι εμείς οι ίδιοι να φανταστούμε την τεράστια απήχηση που θα είχε. Επενδύσαμε, λοιπόν, σε μία -πράγματι , όπως είπες, χαμηλού κόστους αλλά πολύ καλά συντονισμένη- δράση και πετύχαμε να προσελκύσουμε ένα ετερόκλητο κοινό. Τέτοιες δράσεις φιλοδοξούμε να κάνουμε και σε άλλα επίπεδα. Διαμορφώνουμε σε συνεργασία με τα τοπικά δασαρχεία τον πεζοπορικό τουρισμό, ορειβατικά ή πεζοπορικά μονοπάτια σε όλες τις περιοχές στην Στερεά Ελλάδα, ενώ παράλληλα, είμαστε “ανοιχτοί” σε ιδέες που θα έρθουν από τους πολίτες και μπορούν να προσελκύσουν κόσμο από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Πρόσφατα η Θήβα απέκτησε ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο όχι μόνο στέγασε τα πλούσια ευρήματα τις περιοχής αλλά αναβάθμισε και την εικόνα της πόλης. Στην Χαλκίδα το μουσείο είναι ανεπαρκές, η Αρέθουσα έχει στεγάσει στην ουσία μόνο τις υπηρεσίες και η μεταφορά των εκθεμάτων από τη Βενιζέλου απαιτεί κονδύλια που δεν έχουν αναφερθεί ακόμα από κανέναν. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να καλυφθούν με ένα κτίριο άξιο της σπουδαιότητάς τους οι τοπικοί αρχαιολογικοί θησαυροί;

Η αρχική χρηματοδότηση που διατέθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την Αρέθουσα αφορούσε στην αποκατάσταση του κτιρίου, την κατασκευή του νέου κτιρίου για τις υπηρεσίες της Εφ.Α. και σε ένα μικρό μέρος της μουσειακής μελέτης. Αυτό έχει ολοκληρωθεί και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς η Αρέθουσα είναι ένα πραγματικό στολίδι που κοσμεί την είσοδο της Χαλκίδας. Σήμερα έχει εγκριθεί το νέο κονδύλι για την ολοκλήρωση του μουσείου της Αρέθουσας, που αφορά στη μεταφορά των εκθεμάτων από το αρχαιολογικό μουσείο της Βενιζέλου αλλά και άλλων εκθεμάτων.

Θα μπορούσε η Περιφέρεια να αξιοποιήσει τα βιομηχανικά κτίρια του Αγίου Στεφάνου; Υπάρχει ένα πλούσιο κτιριακό απόθεμα που μένει αναξιοποίητο.

Πράγματι. Μάλιστα στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας ανήκει το κτίριο Γεωργιάδη, το οποίο αν και δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, εξαιτίας της προχωρημένης φθοράς του, έχει ήδη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, λόγω της αισθητικής του και της σημασίας του για την πόλη. Για τον λόγο αυτόν έχουμε ήδη προχωρήσει στη μελέτη για την αποκατάστασή του, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει από ένα συνεδριακό κέντρο, μέχρι ένα εκθετήριο ή έναν πολιτιστικό πολυχώρο.

Στην Χαλκίδα γίνονται 2 πολύ σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που δεν έχουν από τις τοπικές αρχές τη στήριξη που τους ταιριάζει. Μιλάμε φυσικά για το DocFest που ένας οραματιστής ντοκιμαντερίστας, ο Σταύρος Ιωάννου πασχίζει χρόνια να το κρατήσει όταν σε άλλες πόλεις όπως η Δράμα η φήμη του τοπικού φεστιβάλ έχει πάρει Πανελλαδικές διαστάσεις και το bio-Mechanical Festival που σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και μάλιστα σε ένα ιστορικό τόπο λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτά;

Δεν θα συμφωνήσω ότι η Περιφέρεια δεν έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα. Όμως σε τέτοιου είδους δράσεις οφείλουν να συνδράμουν όλοι οι φορείς. Όσον αφορά στο DocFest η Περιφέρεια συμμετείχε από την πρώτη στιγμή και 12 χρόνια μετά συνεχίζει να είναι ο κύριος συνδιοργανωτής αυτού του μοναδικού γεγονότος. Για το bio-Mechanical έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία αφού ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που μαζί με το Θέατρο Χαλκίδας το 2012 “έτρεξαν” για να ανέβει εκεί, στο ανενεργό λατομείο, η “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”. Η κατάλληλη παράσταση στον κατάλληλο χώρο. Τρία χρόνια μετά γίνεται η αναβάθμιση αυτής της δράσης με την καθιέρωση του bio-Mechanical festival, το οποίο, και φυσικά, υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Η περιοχή βιώνει μία μετά-βιομηχανική περίοδο με τη βιοτεχνία και βιομηχανία σε εγκατάλειψη και παρακμή. Πιστεύεις στην ανάσταση των βιομηχανιών ή σε μία στροφή σε άλλα οικονομικά μοτίβα;

Το ζήτημα της επόμενης μέρας ή καλύτερα της επόμενης γενιάς είναι από τα πλέον σημαντικότερα. Καταλήγω στο ότι θα είναι χρήσιμο να ξεφύγουμε από τα δίπολα όπως αυτό του “βιομηχανία ή τουρισμός”. Έχουμε έναν τόπο που μπορεί να υποστηρίξει εξίσου πετυχημένα και αποτελεσματικά και τα δύο μοτίβα ανάπτυξης. Είναι διαφορετικό, άλλωστε, το εισόδημα που φέρνει ο τουρισμός, από αυτό μίας ενεργής βιομηχανίας. Θεωρώ ότι το σωστό είναι να υποστηρίζουμε κάθε μορφής ανάπτυξη χωρίς αυτή φυσικά να θίγει κάποια από άλλη. Εκτός από τη βιομηχανία και τον τουρισμό, όμως, το ίδιο ισχύει για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Και αυτή μου η πεποίθηση μεταφράζεται και σε έναν ρεαλιστικό προγραμματισμό. Κανένας Περιφερειάρχης δεν είναι σε θέση να κλείσει ή να ανοίξει π.χ. το τσιμεντάδικο, μπορούμε όμως να κινητροδοτήσουμε ή από την άλλη να παρακωλύσουμε μία επιχείρηση, και πιστεύω ότι πρέπει -χωρίς να είμαστε χαριστικοί σε θέματα εργασιακά ή περιβαλλοντολογικής διαχείρισης – να ενισχύουμε κάθε μορφής ανάπτυξη.

Πως βλέπεις την Εύβοια σε 4 χρόνια;

Θέλω να δω τους ανθρώπους της να χαμογελούν. Και θέλω να δω την ελπίδα τους, που ένα μέρος της εναπόθεσαν και στη δική μου εκλογή, να δικαιώνεται. Να έχουμε έναν πιο πλήρη χάρτη υποδομών, μία πιο ζωντανή οικονομική δραστηριότητα. Να έχουμε όχι μόνο ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο αλλά ευρύτερα μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Όμως, αφού ξεκινήσαμε τη συνέντευξη με την ηλικία θα ήθελα να πω κάτι ακόμα. Δυστυχώς, είμαστε η γενιά που φεύγει. Φεύγει από τον επαγγελματικό στίβο, όχι επειδή συνταξιοδοτείται αλλά επειδή δεν υπάρχει χώρος. Φεύγει από τη Στερεά, φεύγει από τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν θα ήθελα να έχουμε τη δυνατότητα να μένουμε στον τόπο μας, όχι μοιρολατρικά αλλά από επιλογή. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να ψηλώσουμε τα “ταβάνια”, να δώσουμε βάθος στο μέλλον, να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Μοιραστείτε:  

Tags: