Τζόναθαν Φράνζεν – Ελευθερία

Τζόναθαν Φράνζεν - ΕλευθερίαΞυπνάς ένα πρωί και διαπιστώνεις, ότι όλα όσα ήθελες στη ζωή σου δεν τα απέκτησες ποτέ και βάζεις τα δυνατά σου, χωρίς να υπολογίζεις κανενός είδους κόστος για να τα αποκτήσεις. Κι όταν τα αποκτάς, καταλαβαίνεις ότι τελικά τίποτα δεν ήταν όπως το φανταζόσουν, κι αντί να νιώθεις ελεύθερος και δυνατός, νιώθεις ανόητος και ματαιωμένος.
Ο Φράνζεν, γνωστός από τις υπέροχες διορθώσεις του, με εκπληκτική συγγραφική μαεστρία και διείσδυση στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του, καταφέρνει να αποδώσει αυτό ακριβώς το συναίσθημα. Της διαρκούς αναζήτησης της ελευθερίας, που νομίζεις ότι σου λείπει, αλλά δεν ξέρεις που θα τη βρεις.
Ο τρόπος που προσεγγίζει τους ήρωές του, την οικογένεια Μπέργκλαντ, μια μεσοαστική τετραμελή οικογένεια που ζει σ’ ένα ήσυχο προάστιο στην Καλιφόρνια, μοιάζει με την τροχιά ενός κομήτη που προσκρούεται σ’ έναν άγνωστο πλανήτη. Από μακριά όλα φαίνονται μικρά, επιφανειακά και ανούσια. Και ξαφνικά, ο συγγραφέας, πέφτει με τα μούτρα στους ήρωές του, διεισδύει στον κόσμο των Μπέργκλαντ σαρωτικά. Η απογοητευμένη σαραντάρα μητέρα, ο προοδευτικός και αυστηρός πατέρας, ο σκληρός γιος και η έφηβη οικολόγος κόρη δεν είναι απλώς οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, είναι οι βασικοί χαρακτήρες ενός εκπληκτικού δραματικού κειμένου. Ο συγγραφέας σε παρασύρει να διαβάσεις τις εξομολογήσεις τους, εναλλάσσοντας πρόσωπα και καταστάσεις με μοναδικό τρόπο, που μόνο ο Φράνζεν έχει την ικανότητα να πετύχει. Το θέμα του, η ελευθερία και πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, το χειρίζεται έτσι, ώστε όταν τελειώσεις το βιβλίο του, σίγουρα θα έχεις αναθεωρήσει για πολλές μεγάλες προσδοκίες και ματαιωμένα όνειρα. Τελικά, που βρίσκεται η ελευθερία; Μήπως είναι άπιαστη; Ή μήπως είναι χειροπιαστή, αλλά εμείς είμαστε ανικανοποίητοι και δεν μπορούμε να τη βρούμε; Η Ελευθερία του Φράνζεν πάντως, βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία και πρέπει να την αποκτήσετε οπωσδήποτε. Άπαξ και ανοίξετε το βιβλίο αυτό, σας εγγυώμαι ότι δε θα το αφήσετε ούτε λεπτό, μέχρι να ρουφήξετε και την τελευταία σελίδα του.

Μοιραστείτε:  

Tags: