Το χόμπιτ

Ο παραμυθόκοσμος του κυρίου καθηγητή επιστρέφει!

Μια, αθώα φαντάζει σήμερα, εποχή πριν την κρίση που μας μαστίζει, σε τρεις συνεχόμενες χρονιές (2001 με 2003) ο κόσμος γνώρισε την επική κινηματογραφική εκδοχή της λογοτεχνικής τριλογίας του J.R.R. Tolkien, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Μεγάλη εμπορική επιτυχία, καταξίωση για τους οπαδούς των βιβλίων, ανακάλυψη για τους σινεφίλ του φανταστικού, ανέδειξε σε μεγάλο σκηνοθέτη τον Peter Jackson, και σε αστέρια τους Viggo Mortensen και Orlando Bloom, μεταξύ όλων των άλλων που συμμετείχαν στο θίασο. Παραμύθι κυρίως για ενήλικες, μας λέει την ιστορία του Ενός Δαχτυλιδιού και τι επακολούθησε όταν αυτό μεταβιβάστηκε από το γερασμένο χόμπιτ Μπίλμπο Μπάγκινς, στα χέρια του ανιψιού του Φρόντο. Πολύ πριν όμως γραφτεί αυτή η ιστορία, προϋπήρξε η άλλη, εκείνη που εξιστορεί πώς ο Μπίλμπο βρήκε το δαχτυλίδι στα νιάτα του. Με την εξασφάλιση της προηγούμενης επιτυχίας, τα στούντιο στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πρότερο βιβλίο.

The Hobbit

Ο John Ronald Reuel Tolkien (1892 – 1973), ήταν ένας Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, φιλόλογος και καθηγητής Πανεπιστημίου, που διασκέδαζε τα παιδιά του κάθε Χριστούγεννα, δημιουργώντας γι’ αυτά παραμύθια. Τα χειρόγραφά του, που εικονογραφούσε ο ίδιος, έλεγαν ιστορίες για ξωτικά, νάνους και καλικάντζαρους που βρίσκονταν σε πόλεμο μεταξύ τους. Παράλληλα με αυτά τα έργα, ο Tolkien ανέπτυσσε σιγά-σιγά μια δική του μυθολογία, έναν ολόκληρο κόσμο, στον οποίο λάβαιναν χώρα τα γεγονότα που περίγραφε, ενώ επίσης δημιούργησε και τη γλώσσα των ξωτικών, μια αληθινή γλώσσα που διδάσκεται σήμερα, και την ομιλούν πολλοί αφιερωμένοι φαν της σειράς του Δαχτυλιδιού.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, μια μέρα που ο κύριος καθηγητής διόρθωνε γραπτά των μαθητών του, βρήκε μια λευκή σελίδα και είχε μια έμπνευση. Έγραψε αμέσως τις λέξεις «Σε μια τρύπα στο έδαφος, ζούσε ένα χόμπιτ.» Στα τέλη του 1932, είχε τελειώσει την ιστορία και άρχισε να μοιράζει το χειρόγραφο σε διάφορους φίλους, αποζητώντας τη γνώμη τους. Το 1936, ο εκδότης Stanley Unwin ζήτησε από τον 10χρονο γιο του να το διαβάσει, και τα θετικά σχόλια του μικρού σφράγισαν τη μοίρα του βιβλίου. “Το Χόμπιτ” (The Hobbit, or There and Back Again), εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1937 και γνώρισε θερμή κριτική αποδοχή. Ήταν εικονογραφημένο με πολλά ασπρόμαυρα σχέδια από τον ίδιο τον Tolkien. Η αρχική εκτύπωση απαριθμούσε μόνο 1.500 αντίγραφα που ξεπουλήθηκαν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο Tolkien αναθεώρησε αρκετά σημεία της ιστορίας προκειμένου να τα συνδυάσει καλύτερα με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που ξεκίνησε να γράφει αργότερα. Αυτή η αναθεώρηση έγινε στη δεύτερη έκδοση, που δημοσιεύθηκε το 1951 σε Αμερική και Αγγλία. Η πρώτη εκτύπωση της πρώτης αγγλικής έκδοσης σπάνια πωλείται για λιγότερα από 10.000 δολάρια σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται το βιβλίο, ενώ πρωτότυπες εκδόσεις μέσα στην ειδική θήκη τους, υπογεγραμμένες από τον συγγραφέα, συνήθως διαφημίζονται για περισσότερο από 100.000 δολάρια. Παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα και θεωρείται κλασικό έργο παιδικής λογοτεχνίας.
Προσαρμοσμένο στην εποχή «Μεταξύ της Αυγής των Ξωτικών και της Κυριαρχίας των Ανθρώπων», το βιβλίο ακολουθεί τις περιπέτειες του Μπίλμπο Μπάγκινς, ενός χόμπιτ που κανονικά αγαπάει τη σπιτική ζωή και θέλει να μένει μακριά από τις φασαρίες και τους κινδύνους του κόσμου. Ο μάγος Γκάνταλφ τον στρατολογεί βεβιασμένα, για να βοηθήσει μια ομάδα δεκατριών νάνων που θέλουν να απελευθερώσουν τον θησαυρό τους από τη φωλιά ενός δράκου βαθιά στα έγκατα του Μοναχικού Βουνού. Μακριά από την ειδυλλιακή ζωή του χωριού του, ο Μπίλμπο έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους κατοίκους και πλάσματα της Μέσης Γης (ο μυθικός κόσμος του Άρχοντα), ώσπου να φτάσει να διεκδικήσει μερίδιο από τον κρυμμένο θησαυρό. Με την εξυπνάδα και τη λογική του, μέσα από την περιπέτεια ωριμάζει, γίνεται ικανότερος και σοφότερος. Ο Tolkien έγραψε το Χόμπιτ ως παραμύθι που απευθυνόταν σε παιδιά, αν και αργότερα άλλαξε άποψη, τονίζοντας κυρίως το ενδιαφέρον του για τη μυθολογία και τους επικούς θρύλους.
Εξώφυλλο του βιβλίου The Hobbit του J.R.R TolkienΤι είναι όμως, ένα «χόμπιτ»; Όντα συγγενικά στον άνθρωπο, με μέσο ύψος τα 1.07 μέτρα, ζουν στη βορειοδυτική άκρη της Μέσης Γης, στην περιοχή Σάιρ (Shire). Έχουν ελαφρώς μυτερά αυτάκια και πλατιά, τριχωτά πόδια, και δε φορούν ποτέ παπούτσια. Προτιμούν την ήρεμη, απλή βουκολική ζωή, αγαπούν τα γλέντια και το φαγητό, χωρίζοντας τις ημέρες τους σε έξι καθημερινά γεύματα. Ισχυρίζονται, ότι εφηύραν τον καπνό της πίπας, μια καπνιστική συνήθεια που συναντάται σε όλη τη Μέση Γη. Ενηλικιώνονται στα 33α τους γενέθλια και θεωρούνται μεσήλικες στα 50. Ζούνε σε παραδοσιακά σπίτια που είναι χτισμένα μέσα σε λόφους, με χαρακτηριστικές στρογγυλές πόρτες και στρογγυλά παράθυρα. Στον πρόλογο “Σχετικά με τα Χόμπιτ” του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, υπονοείται ότι το είδος τους επιβίωσε ως την εποχή του Tolkien.
Η επιτυχία του βιβλίου έφερε την απαίτηση για συνέχεια, με αποτέλεσμα το πιο διάσημο έργο του συγγραφέα: τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», που εκδόθηκε σε τρία μέρη, μεταξύ 1954 και 1955. Χρειάστηκαν πάνω από 10 χρόνια για τον Tolkien να γράψει την κυρία αφήγηση και τις παράπλευρες σημειώσεις, με τη σταθερή υποστήριξη φίλων και συναδέλφων, όπως του πιο στενού του φίλου C. S. Lewis (Τα Χρονικά της Νάρνια). Τα υπόλοιπα είναι εκδοτική και κινηματογραφική ιστορία.
Στοχεύοντας εμπορικά, τα Χριστούγεννα του 2012 βγαίνει η πρώτη ταινία Χόμπιτ, με τον υπότιτλο “Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι”, καθώς το στούντιο σκέφτηκε να χωρίσει το ένα βιβλίο σε τρεις ταινίες που θα προβληθούν σε τρία συνεχόμενα Χριστούγεννα. Το “The Desolation of Smaug” θα ακολουθήσει το 2013, και το “There and Back Again” θα ολοκληρώσει την ιστορία το 2014. Όλα, φυσικά, εξαρτώνται από τον αριθμό των εισιτηρίων που θα κόψει η πρώτη ταινία. Τους ρόλους τους από τον άρχοντα επαναλαμβάνουν οι Ian McKellen (Gandalf), Andy Serkis (Gollum), Hugo Weaving (Elrond), Cate Blanchett (Galadriel), Christopher Lee (Saruman), Ian Holm (ο γηραιότερος Bilbo), Elijah Wood (Frodo) και Orlando Bloom (Legolas). Επιστρέφει επίσης, η ίδια ομάδα σεναριογράφων, με την προσθήκη του Guillermo del Toro, ο μουσικός συνθέτης Howard Shore, και η Weta Digital, υπεύθυνη για τα ειδικά εφέ της πρώτης τριλογίας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Bilbo Baggins, ο Martin Freeman (ένας συμπαθής ηθοποιός που γνωρίσαμε ήδη στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ.)

Μοιραστείτε:  

Tags: