Λιζέτα Καλημέρη

Λιζέτα Καλημέρη

Η Λιζέτα Καλημέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Μετά το Λύκειο συνέχισε τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από μικρή έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε, ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους της πόλης της τραγουδώντας αγαπημένα της τραγούδια. Εμφανίστηκε δίπλα στον Μανώλη Ρασούλη, τον Νίκο Ξυδάκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Νίκο Κυπουργό, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μανώλη Μητσιά και τη Μελίνα Κανά.
Το 1994 κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος σε τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή με γενικό τίτλο «Πνοή του ανέμου», ο οποίος την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα σαν μια πολλά υποσχόμενη νεανική φωνή. Το 1997 βγήκε και ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «Ζωή λαθραία». Συμμετείχε σε δίσκους πολλών καλλιτεχνών, όπως του Λουδοβίκου των Ανωγείων, του Θωμά Κοροβίνη, του Νίκου Κυπουργού, του Γιώργου Καζαντζή, του Αντώνη Απέργη, και συνεργάστηκε με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Παυλίδη, τον Νίκο Ξύδη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Δημήτρη Υφαντή και τον Νίκο Παπάζογλου.
Το 2008 ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης της εμπιστεύτηκε τα 13 τραγούδια του δίσκου «Αιφνιδιασμός… είμαι τρελή να σ’ αγαπώ…». Ο δίσκος απαρτίζεται απο τέσσερα τραγούδια της Αθηνάς Καραταράκη, ένα τραγούδι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ένα της Βικτώριας Μακρή, ένα απο την Παλατινή ανθολογία, τρία νέα του F. G. Lorca σε μετάφραση Ξενοφώντα Κοκκόλη και τρία της Μαρίας Πολυδούρη.

Σκίτσο της Λιζέτας Καλημέρη

Ζωγράφισέ μας ένα τραγούδι

10 σε 10' με τη Λιζέτα Καλημέρη

Μοιραστείτε:  

Tags: