«Παρά – μυθώ»: Μια καλλιτεχνική συμπόρευση με βασικό αποδέκτη την ανθρωπιά και φόντο το 4ο bio – Mechanical festival

«Παρά – μυθώ». Πέντε καλλιτεχνικές δράσεις διαφορετικής προσέγγισης από την  Ε.Π.Α.Ψ.Υ  και τις Στεγαστικές Ομάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Εύβοιας «κατασκηνώνουν» αυτές τις μέρες, από τις 4 έως τις 29 Ιουλίου, στο Κόκκινο Σπίτι. Μέσα από τις παράλληλες  αυτές δράσεις των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον Πολιτιστικό Χώρο της Αυλίδειας Αρτέμιδας οι δύο φωτογράφοι Θοδωρής Νικολάου και Κατερίνα Στούπα, η εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Κλεοπάτρα Κουβέλη, η ηθοποιός Ιωάννα Μερκουριάδου και η εικαστική θεραπεύτρια Εύα Ταυρή, ενώνουν δυνάμεις με κοινό στόχο το άνοιγμα της δραστηριότητας των ενοίκων που συμμετέχουν και την διεύρυνση διαλόγου τους με τους επισκέπτες.

Στις δύο φωτογραφικές εκθέσεις ο Θοδωρής Νικολάου και η Κατερίνα Στούπα απεινονίζουν την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν με  όπλο την αγάπη τους για τη δημιουργία και όχημα την αίσθησή τους για τον τόπο που τους αγκαλιάζει και τους περιθάλπει. «Αυτός είναι ο τόπος τους, η οικογένειά τους. Οι άνθρωποι που τους φροντίζουν στην Ε.Π.Α.Ψ.Υ και οι ξενώνες που τους προσφέρουν αγάπη, ασφάλεια, στέγη και τροφή. Οι ένοικοι είναι σαν μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη από τους εμψυχωτές γιατί πολλοί απ’ αυτούς τους ενοίκους προέρχονται από δημόσια ψυχιατρεία. ‘ ‘ Οταν ήρθαν στους ξενώνες, κοινωνικοποιήθηκαν και ανέπτυξαν με το προσωπικό σχέσεις αμοιβαίων ειλικρινών συναισθημάτων» δήλωσε η Κατερίνα Στούπα στο Θέατρο Χαλκίδας.

Στις δράσεις μέσα στο χώρο λειτουργεί εικαστική εγκατάσταση που επιμελήθηκε η Κλεοπάτρα Κουβέλη, εικαστική ψυχοθεραπεύτρια ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαγνητοσκοπημένο θεατρικό απόσπασμα βασισμένο στο story της γνωστής ελληνικής ταινίας «Η σωφερίνα» όπου συμμετέχουν  ένοικοι του Ξενώνα Χαλκίδας με την καθοδήγηση της ηθοποιού Ιωάννας Μερκουριάδου.

Στο εργαστήρι εικαστικής θεραπείας που λειτουργεί για μία ολόκληρη ώρα με την καθοδήγηση της εικαστικής θεραπεύτριας Εύας Ταυρή οι ένοικοι του Ξενώνα δραστηριοποιούνται με θέμα «Ψυχής τόπος»μέσα από κεραμικά θραύσματα όπου σχηματίζουν  λέξεις που τους εκφράζουν και τα τοποθετούν μέσα σε σάκους με χώμα ενώ στο εξωτερικό των σάκων αναγράφονται ονόματα ελληνικών πόλεων. Σύμφωνα με την Εύα Ταυρή το χώμα αντιπροσωπεύει τον τόπο όπου ο καθένας μεταναστεύει και αφήνει εκεί το αποτύπωμά του.

 

Κείμενο – φωτογραφίες: Κατερίνα Γιαμά – Θέατρο Χαλκίδας

 

Μοιραστείτε:  

Tags: