Οι Φωνές των Αφανών είναι εδώ

Το φετινό καλλιτεχνικό εγχείρημα τολμά να αναδείξει δράσεις και πρόσωπα Αφανών καλλιτεχνών – και όχι μόνο – μέσα στην καρδιά του πολιτιστικού χώρου της Αυλιδείας Αρτέμιδος αλλά και στην πόλη της Χαλκίδας. Ο Ιούλιος θα «ταξιδέψει» τον πολιτισμό σε ανοιχτές θάλασσες..

Ο τόπος και ο χρόνος στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας σχηματίζουν ένα εκρηκτικό αμάλγαμα ανήσυχου και καλλιτεχνικά ανένταχτου πνεύματος. Ο αριθμός 3 είναι «καρμικός» για το bio Mechanikal Festival που περιμένει την Πηνελόπη του και τις «Φωνές Αφανών» αυτό το καλοκαίρι ενώ έχει αποχαιρετήσει πανηγυρικά τα «Είδωλα», την «Ελένη» και την «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν, ο τόπος αναγεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα από την στάχτη του – τσιμέντο και εγκατάλειψη – μεταμορφώθηκε σε τόπο παρουσίας ανθρώπων με μεράκι – με δίψα για δημιουργία – με ρίσκο και ανέβασμα του καλλιτεχνικού πήχη ως εκεί που η φαντασία ξεπερνάει ευτυχώς, την αντοχή. «Έχει ιδιαίτερη σημασία η ενέργεια των ανθρώπων που θα θεραπεύσει αυτόν τον τόπο. Θα είναι μια ενεργειακή θεραπεία. Ο χώρος έχει διπλή υπόσταση, και ανάλογα πρέπει να διαμορφωθεί» είχε δηλώσει σε περσινή μας συνέντευξη ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Χαλκίδας Γιάννης Κατσάνος. Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε εδώ, το περσινό καλοκαίρι με περισσή επίγνωση και υπευθυνότητα όλων των συντελεστών του Φεστιβάλ, μηδενός εξαιρουμένου. Οι παραστάσεις, τα μουσικά δρώμενα, οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στον πολιτιστικό χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδας, οι ξεναγήσεις, οι παιδικές δράσεις, οι διαλέξεις, οι ταινίες, τα χορευτικά, με κορωνίδα την «Ελένη» του Ευριπίδη από τα μέλη του Θεάτρου Χαλκίδας, έβαλαν ένα τεράστιο «συν» στον θεσμό. Γιατί περί θεσμού πρόκειται, που μόλις αρχίζει να σχηματοποιείται, να αποκτάει οντότητα και να διεκδικεί πλέον δυναμικά μια μόνιμη εγκατάσταση σε ένα χώρο που συγκεντρώνει το πνεύμα της Ιφιγένειας, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του ναού της Αυλίδειας Αρτέμιδας και το βιομηχανικό απομεινάρι των Τσιμέντων. Ο «πολύτιμος λίθος» όπως τον αποκάλεσε πριν από δυο χρόνια σε συνέντευξή της στο περιοδικό μας η πρώην πρόεδρος του Θεάτρου Ειρήνη Καράβα, έχει ήδη εγκατασταθεί για τα καλά μέσα στο φιλόξενο νταμάρι έχει απλώσει ρίζες και φέτος η λάμψη του θα διεγείρει ακόμη περισσότερο θαυμασμό από τους επισκέπτες που θα σπεύσουν να γίνουν κοινωνοί των ποικίλων εκδηλώσεων για έναν ολόκληρο μήνα. Τα «Τραγούδια της Εκάτης» του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας θα «συμπλεύσουν» στην αρχή των εκδηλώσεων με το παραδοσιακό ιστιοφόρο «Μέδων Πλειόνη» του σωματείου «Πρωτέας»Χαλκίδας που ναυπήγησε ο Νικόλας Βλαβιανός και η «Πηνελοπιάδα: H ΑυτοΒιοΘανατογραφία μιας βασίλισσας» θα ανέβει στη σκηνή δίνοντας το σύνθημα!

Στόχος ο διεθνής χαρακτήρας

Για «εξωστρέφεια και αναμέτρηση με την ψυχή όλων των συντελεστών» μιλάει η πρόεδρος του Θεάτρου Χαλκίδας Μαίρη Μουρσελά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Θέατρo αναμετριόταν πάντα με το ύψος του. Διοργάνωνε παραστάσεις και δράσεις που εξέπλητταν το κοινό για την επιμονή σε έναν λόγο που είχε να πει πράγματα πέρα απ’ τα καθιερωμένα. Φέτος, το Φεστιβάλ μας φέρνει απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, μας οδηγεί να αναμετρηθούμε με δυνάμεις που δεν φανταζόμαστε ότι έχουμε. Ο λόγος είναι ότι το εγχείρημα μπορεί να είναι απαιτητικό από μόνο του, το να φέρεις δηλαδή ένα Φεστιβάλ σε πέρας, αλλά και εμείς οι ίδιοι βάζουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Είμαστε λίγοι άνθρωποι και μια χούφτα καλλιτέχνες που θέλουμε να τιμήσουμε τον Σκαλκώτα, να προσκαλέσουμε σπουδαίες επαγγελματικές παραστάσεις, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις επαγγελματιών του είδους εκεί που αλλού, επανδρωμένοι οργανισμοί φέρουν σε πέρας κάτι ανάλογο. Θέλουμε να δείξουμε ένα πρόσωπο εξωστρέφειας με παραστάσεις και μια καρδιά ανοιχτή σε όλους. Στόχος μας να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα για δυο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι ότι δίνει τις δυνατότητες ο ίδιος ο τόπος και ο άλλος γιατί πιστεύουμε στην ανάγκη να ακουστούν και να αναδειχτούν οι χαμηλές, συνεσταλμένες και εσωστρεφείς φωνές αφανών καλλιτεχνών όπως τα παιδιά του συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός», οι τρόφιμοι του ΕΠΑΨΥ αλλά και οι καταξιωμένες φωνές επαγγελματικών σχημάτων που έρχονται από το εξωτερικό. Ελπίζω να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Το θέατρο είναι πολύχρωμο

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η θεατρολόγος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Χαλκίδας και του Φεστιβάλ Μαρίνα Μέργου, αποκαλεί το θέατρο «πολύχρωμο». Κάτι σαν «έκρηξη χρωμάτων που ανακλά και μετουσιώνει σε λέξεις, σε εικόνες, σε «αισθήσεις», τις πιο λαμπερές ιδέες, τις πιο σκοτεινές σκέψεις και τα πιο βαθιά ένστικτα του ανθρώπου». Συμπληρώνοντας δε την άποψή της για τον θεσμό του Φεστιβάλ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το όραμά μου ως καλλιτεχνική διευθύντρια είναι το bio-Mechanical Festival να γίνει ένας πόλος έλξης και σημείο αναφοράς τόσο για το ποιοτικό θέατρο και τις ποικίλες νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και για τις πρωτότυπες καλλιτεχνικές αλλά και επιμορφωτικού και κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί και θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένα φεστιβάλ, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε πολιτιστικό θεσμό που θα εμπνέεται και ταυτόχρονα θα αναδεικνύει την ιστορία του μυθικού αυτού τόπου».

Κόντρα στην ανήλικη βία

Αυτή η έκρηξη χρωμάτων – εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Αυλίδα αλλά και σε χώρους εκτός αυτής όπως το Στρογγυλό Παραλίας Χαλκίδας, ο κινηματογράφος «Ρεξ», η ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας, η Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας «Δημήτρης Μυταράς» και τα Δικαστήρια Χαλκίδας θα φωτίσει πολλές και άγνωστες πτυχές της κοινωνικής «τοιχογραφίας» της πόλης. Στους συμμετέχοντες στις παράλληλες δράσεις είναι και η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας που σε συνεργασία με το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Οι κλίσεις του ρήματος εγώ» σε μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία της Γεωργίας Καρλατήρα, στον χώρο της αίθουσας δικαστηρίων ανηλίκων Χαλκίδας. Μιλώντας στο «αν» η επιμελήτρια Ανηλίκων Χρύσα Αθανασίου, τονίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στον φαύλο κύκλο της βίας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν κοινωνικοί επιστήμονες, εθελοντές της ΕΠΑΧ καθώς και μαθητές της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας. Ερωτηθείσα για τον ρόλο του θεάτρου στην καταστολή της βίας απαντάει: “Το θέατρο δεν έχει τρόπο να καταστείλει τη βία. Βοηθά το άτομο που την έχει υποστεί, να εξωτερικεύσει το τραύμα..να την εκφράσει..να καυτηριάσει.. Δίνει ερεθίσματα, βοηθάει στο να μιλήσουμε, να προβληματιστούμε ατομικά αλλά και σαν κοινωνία».

Η συνέχεια μιας διαδρομής

Στα περσινά χνάρια διαδρομών που αποτυπώθηκαν στο μυαλό και την καρδιά των παιδιών που συμμετείχαν στην δράση «Βιωματική ξενάγηση» συνεχίζεται από την ομάδα πρωτοβουλίας που αποτελείται από τους Εστερ Λουκά – Ευτυχία Ντούπη και Εύη Χειμώνα η ξενάγηση σε παιδιά ηλικίας 7 – 13 ετών. Σκηνοθετεί και..ιχνηλατεί πάντα η Ευρυδίκη Σαμαρά. Σε μια σύντομη δήλωσή της στο περιοδικό, η Εστερ Λουκά δίνει το στίγμα της καλλιτεχνικής αυτής πρωτοβουλίας:« Η ομάδα μας και φέτος θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ δίνοντας συνέχεια στην περσινή μας συνεργασία για την ανάδειξη του Πολιτιστικού Χώρου της Αυλίδειας Αρτέμιδος. Σκοπός είναι τα παιδιά, μέσα απ’ το παιχνίδι και τη δράση, να μάθουν την ιστορία και την σημαντικότητα του τόπου. Περπατάμε στο χώρο και μέσα από παιχνίδια και αφηγήσεις ρόλων θα ζωντανέψουμε κομμάτια της μυθολογικής και νεότερης ιστορίας. Σε σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής σταματάμε και εκεί πραγματοποιείται η δράση. Κάποιος «ήρωας» από το παρελθόν ζωντανεύει, για να μας διηγηθεί την ιστορία του ή πραγματοποιείται ένα παιχνίδι για να μας οδηγήσει στην επόμενη φάση. Στο τέλος της διαδρομής τα παιδιά αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, μιας και όλοι είμαστε περαστικοί αλλά σημαντικοί για την συνέχιση της ιστορίας του χώρου».

Ίχνη στο χρόνο

Το κουβάρι της ιστορίας του τόπου τους ξετυλίγουν οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια βαλίτσα, μια ιστορία: Οδοιπορικό στην Αρχαία Αυλίδα» και των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ανακαλύψουν τα ίχνη που άφησαν οι άνθρωποι στην διαδρομή τους μέσα στο χρόνο. Να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους και να δημιουργήσουν κριτική σκέψη στην ιστορική πληροφορία προκειμένου να την εφαρμόσουν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Υπεύθυνη για τον συντονισμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η Ελένη Ζαρούλη, με την συμμετοχή και συνεργασία της προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου Γεωργίας Κατσαρή και των εκπαιδευτικών Ιωάννας Σαμάνδη και Αννας Παπαθανασίου. Αρωγοί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η τοπική κοινωνία.

Παράλληλα μονοπάτια

Ο έφορος αρχαιοτήτων Νικόλας Καρατζάς δηλώνει στο «αν» την συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας για την δράση: «Θέση νησί: H Aυλίδα στο μονοπάτι της ιστορίας». «Θα ακολουθήσουμε τους ορειβάτες που θα χαράξουν τα μονοπάτια για να αναδείξουμε της αρχαιότητες της περιοχής» συμπληρώνει.

Μοιραστείτε:  

Tags:

Γεννήθηκα στη Λιβαδειά Βοιωτίας, μάλλον πάνω σε μια καρέκλα, σύμφωνα με όσα μου έχει πει η μητέρα μου. Μαμμή δεν υπήρχε. Η γέννα ήταν αυτοσχέδια…