4ο bioMechanical festival: παρά τόπον

Το Θέατρο Χαλκίδας οργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το bioMechanical festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 1-31 Ιουλίου 2020 στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδός, στον Όρμο Μικρό Βαθύ. Σε μία προσπάθεια συμβολής στη δημιουργία νέων, αυθεντικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών τάσεων που θα αντικατοπτρίζουν τη δυναμική και τις δυνατότητες των «νέων» δημιουργών της τοπικής κοινωνίας το bioMechanical Festival δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας με το παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τον ιστορικό πολιτιστικό χώρο της Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Τί Δέ Ποτ’ Ἐστὶν Ὁ Τόπος,…
Αριστοτέλης, Φυσικά Δ.2,4

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια αιώνια αναζήτηση του εαυτού του. Δεν σταματά. Μετακινείται από τόπο σε τόπο. Πολλές φορές αναγκάζεται να αφήσει τόπο προσφιλή που τον περιέχει και ν΄ αρχίσει την περιπλάνηση. Κι οι τόποι τον δέχονται ή τον απορρίπτουν, είτε για την ταυτότητά του, είτε για το κοινωνικό του υπόβαθρο, είτε για τη θρησκεία του, είτε…Βρίσκεται συχνά απομονωμένος εξαιτίας της διαφορετικότητάς του και αγωνίζεται ασταμάτητα να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα σε «τόπον καλόν». Αγωνίζεται να διαβεί τα όρια, να πάψει να ζει «παρά τόπον», να βρει τη θέση του ανάμεσα στους άλλους, να σταθεί και να πει «εδώ».
Η έννοια “τόπος” είναι ευρύτατη, πάντα επίκαιρη και επιτρέπει πλήθος προσεγγίσεων. Σήμερα, μάλιστα, οι περισσότεροι ζούμε σε κάποιο είδος «παρατοπίας»: βρισκόμαστε, εξαιτίας διαφόρων συνθηκών και καταστάσεων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών και άλλων) όχι ακριβώς στον «τόπο», εκεί δηλαδή που ανήκουμε, εκεί που είναι η θέση μας, αλλά σε περιθώριο, κοντά σε αυτόν, δηλαδή «παρά τόπον».
Ο Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος είναι από τη φύση του ένας χώρος “παρά τόπον” που διεκδικεί τη δική του ταυτότητα, καθώς βρίσκεται πλησίον του μυθικού τόπου της Τρωικής εκστρατείας, του αρχαιολογικού τόπου του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδος και ενός μεταβιομηχανικού τοπίου εγκατάλειψης και λεηλασίας. Σ΄ αυτόν τον χώρο το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το bio-Mechanical Festival, με σκοπό την πολυεπίπεδη διερεύνηση των μεταμορφώσεων του μύθου, δίνοντας φωνή στις διαφορετικές εκδοχές και οπτικές του μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, φιλοσοφικό ή και απολύτως προσωπικό επίπεδο. Ο θεματικός άξονας του 4ου bio-Mechanical Festival έχει τον τίτλο “παρά τόπον” και τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως εστία για όλες εκείνες τις καλλιτεχνικές προσπάθειες που αναδεικνύουν την ανθρώπινη κατάσταση της περιπλάνησης και της διαρκούς αναζήτησης ενός καταφύγιου τόπου.

Μοιραστείτε:  

Tags: