Το Ψηφιδωτό – Ψηφίδες ιστορίας από μία αυτοκρατορία (και έναν ήρωα) που δοκιμάζονται

Ένα εξαιρετικό σενάριο που διαβάζεται με πολλούς τρόπους (!) από τον Τάσο Ζαφειριάδη, ο βραβευμένος Πέτρος Χριστούλιας στο σχέδιο και η «πλούσια» έκδοση από τη Jemma Press με το χρυσό φόντο στο εξώφυλλο είναι η χρυσή τριάδα στην οποία οφείλει την ύπαρξή του Το Ψηφιδωτό.

Σε μία ακριτική περιοχή στα χρόνια παρακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Σέργιο σημαδεύεται από μία του πράξη ή καλύτερα από μία του λάθος στάση. Στο μακρύ ταξίδι για τη λύτρωση προλαβαίνουμε να συνδεθούμε ή και να ταυτιστούμε με τον ήρωα που μέσα από 14 ιστορίες-ψηφίδες ενός μεγαλύτερου ψηφιδωτού αναζητάει ένα τέλος.

Οι δημιουργοί του χρησιμοποιούν το ιστορικό πλαίσιο του μεσαίωνα (14ος αιώνας) για να τοποθετήσουν μία ανθρώπινη ιστορία σαν ένα έξυπνο τρικ που όμως δεν δεσμεύει καθόλου τη φαντασία του αναγνώστη. Η επιδημία της μαύρης πανώλης, οι σταυροφόροι και το γέρικο πλατάνι γίνονται εύκολα αλληγορικά στοιχεία σε μία ατομική αναζήτηση που καταλήγει στην πάλη με το ανίκητο.

Κάτι τελευταίο. Η ιστορία έχει 3 τρόπους ανάγνωσης, κάτι που κάνει το σενάριο ακόμα πιο ενδιαφέρον και το σχέδιο του Πέτρου Χριστούλια ακόμα πιο δυνατό!

Μοιραστείτε:  

Tags: