To 6o bio-Mechanical festival παρουσίασε το ολοκληρωμένο του πρόγραμμα με 29 συνολικά εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν πάνω από 150 καλλιτέχνες σε 5 διαφορετικούς χώρους, με επίκεντρο τον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος στο Μικρό Βαθύ και παράλληλες δράσεις στη Χαλκίδα και στο διευρυμένο δήμο Χαλκιδέων.
Το Θέατρο Χαλκίδας διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το bio-Mechanical festival, στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, από 9 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2022.
Το bio-Mechanical festival έχει όραμα να εδραιωθεί ως πολιτιστικός θεσμός που αναδεικνύει την ιστορία του μυθικού τόπου, παρέχοντας καλλιτεχνική στέγη τόσο για τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας, όσο και άλλων τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών σχημάτων, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να φιλοξενήσει θεάματα και εκδηλώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε μία δύσκολη χρονιά και με την αρχική σκέψη το φετινό bio-Mechanical να γινόταν μικρότερο σε διάρκεια, όχι μόνο δεν συρικνώθηκε σε μέρες, απλώθηκε σε Χαλκίδα και Αυλίδα, έβαλε στο πρόγραμμά του αξιόλογες παραστάσεις και εκθέσεις και νιώσαμε όλοι το αυτονόητο: ότι η Τέχνη είναι εκεί και στα δύσκολα.
Το 4ο bioMechanical festival θα λάβει χώρα στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος στον όρμο Μικρό Βαθύ, από 18 Ιουλίου μέχρι και 2 Αυγούστου, αποδεικύοντας ότι αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό και ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού σε μία εποχή που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με παλιά αλλά και νέα προβλήματα.
Ο Φάνης Σπανός, γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1984. Aποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδίκευση στα Υδραυλικά Έργα και μετέπειτα Διοίκηση Επιχειρήσεων (professional MBA) στο ALBA Graduate Business School. Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων και Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολεοδομίας και Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ακόμη, Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΑΕΠΕΧ ΑΕ και της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ από το 2008 εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση οικοδομικών έργων και έτοιμου σκυροδέματος, ως μηχανικός και από το 2011 ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Το 2014 εκλέχτηκε και έκτοτε υπηρετεί ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας στο πλευρό του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, στον Β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο νεότερος περιφεριάρχης μέχρι σήμερα.
Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός από τις Δημοτικές Εκλογές και τα πράγματα μπήκαν σε ρυθμούς φυσιολογικούς, τα αιτήματα φιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθαν στα φυσιολογικά και οι ταβέρνες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις οι γάμοι και τα μνημόσυνα έχουν μόνο συγγενείς και φίλους θα ήθελα να καταθέσω και τη δική μου άποψη για τα σχόλια που έγιναν ότι τάχα μου “σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει και η κουτσή Μαρία”.
Η πρώτη συγγραφική απόπειρα του Θωμά Μυλωνά κυκλοφόρησε μέσα στον Οκτώβριο από τις Παράξενες Μέρες. Πρόκειται για μία συλλογή μικρών ιστοριών όπου οι ήρωές του παίρνουν συνέντευξη από τον Άγιο Πέτρο, την λένε στον Πραξιτέλη, σχολιάζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλάζουν την ιστορία και συνομιλούν με τον Σκαρίμπα. Διηγήματα, σενάρια, μονόλογοι συνεντεύξεις και ένα ντοκιμαντέρ για τον έρωτα στα δημόσια μέσα μεταφοράς, συνοδεύονται από τα σχέδια της Σοφίας Μυλωνά και μία ζωγραφιά του Αζί. Ο ρομαντικός, θωμαϊκός σουρεαλισμός εναλλάσσεται με τον υπαρκτό ρεαλισμό με τόση μαστοριά που σε ένα διήγημά του κάλεσε τον Εγγονόπουλο και αυτός σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι ήρωές του είναι μαριονέτες στα -όλο για παιχνίδι διάθεση- χέρια του, μόνο που εύκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σε ποιόν ανήκουν τα δάχτυλα από κάτω. Σκαρφίζεται ονόματα περίπλοκα, φουλ σημειολογικά για τους ήρωες (Χριστόδημος, Χριστόφορος, Νικηφόρος) και δίπλα τους παίζουν Μαρίες αλλά τι Μαρίες: κορίτσια 40άρικα, αντικείμενα του πόθου που ψάχνουν τα χαρτάκια τους μέσα στη τσάντα, με σιωπές σαν θρόισμα αγριοδαμασκηνιάς, έτοιμες πάντα να προσφέρουν μία απάντηση ή έναν ώμο.
Ο Αναστάσης Κολοβός είναι Χαλκιδέος με καταγωγή από την Κύμη. Μετράει σχεδόν 20 χρόνια στο χώρο της υποκριτικής (αποφοίτησε το 2000 από τη Δραματική Σχολή Ίασμος Βασίλης Διαμαντόπουλος) ωστόσο ο ρόλος του σε καθημερινή επιτυχημένη σειρά τον έβαλε στα περισσότερα σπίτια. Ο Αναστάσης έχει συμμετάσχει σε πολλές μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες όπως στην βραβευμένη ταινία Τσίου του Μ. Παπαδημητράτου, στο Ώρες κοινής ησυχίας της Κατερίνας Ευαγγελάκου κ.ά. Τον έχουμε δει στις τηλεοπτικές σειρές Επτά Θανάσιμες Πεθερές, Safe Sex, Στο Παρά Πέντε, Εντιμότατοι Κερατάδες, Τα Παιδιά της Νιόβης, Πόλεμος των Άστρων, Μάλιστα Σεφ, Χωρίς όρια. Στο θέατρο έχει παίξει σε πάνω από 40 παραστάσεις μεταξύ των οποίων: Βάτραχοι (Θ. Θεολόγης) που το είδαμε σε Επίδαυρο και Ηρώδειο και Οι ράγες πίσω μου (Χ. Ρώμας). Είναι μέλος της χοροθεατρικής ομάδας Δαγίπολη, είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικά και πολιτικά, είναι η ψυχή της παρέας και τσαλακώνεται πριν καν του ζητηθεί. Πρίν 2 καλοκαίρια μας έβαλε να πιούμε μπίρα σε ένα μπιτσόμπαρο που έπαιζε κλασική μουσική.
Αρχίζοντας αυτό το editoriαν θα ήθελα να σας πω ότι έχω ένα καλό και ένα κακό νέο. Δίχως να σας ρωτήσω θα ξεκινήσω από το καλό και θα σας πω ότι το δύσκολο 2018 φτάνει στο τέλος του, ο γέρο-χρόνος σέρνει τις παντόφλες του για να κόψει το νήμα των 365 ημερών σ’ αυτή την κούρσα του ενός και να προσγειωθεί στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση που παίζει τα χάλια που μας έφερε επί των ημερών του.
Η Μάρα Μπαρόλα δηλώνει Αμαρουσιώτισσα αλλά η καταγωγή της είναι από ένα χωριό της Κύμης, την Οκτωνιά. Πέρασε στη φιλοσοφική για να μη χαλάσει το χατήρι των γονιών της ενώ ταυτόχρονα γράφτηκε και στη δραματική σχολή Βεάκη, αφού η ίδια γνώριζε από νωρίς ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Οι πρώτες της συμμετοχές σε θεατρικά αλλά και τηλεόραση έγιναν ενώ ήταν ακόμα σπουδάστρια και πριν αποφοιτήσει με άριστα. «Ο Δρόμος», «Σελίδες με θέα», «Η Τράπεζα», «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη», «Κανείς δε λέει σ΄ αγαπώ», «Το Κόκκινο Δωμάτιο», «Το Καφέ της Χαράς», «7 Θανάσιμες Πεθερές», «Λούφα και Παραλλαγή», «Πλάκα μου κάνεις», «Μιά στιγμή, δυό ζωές», «Μίλα μου βρώμικα» είναι μερικές από τις εμφανίσεις της στην μικρή οθόνη ενώ έχει λάβει μέρος στις μικρού μήκους ταινίες: «Αισθήσεις», «Φευγαλέα Χαμόγελα» (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανελλόπουλου, βραβεύτηκε με το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο φεστιβάλ Δράμας), «Ο Μάριος και το κοράκι» του Γιάννη Μπουγιούκα και το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας Ν.Α Ευρώπης στο φεστιβάλ Δράμας. Συμμετείχε στις μεγάλου μήκους ταινίες: «Διονύσιος Σολωμός», «Η Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» σε σκηνοθεσία Πάνου Κούτρα, στην ταινία της ΄Ολγας Μαλέα «Λουκουμάδες με μέλι», στην ταινία «Μικρό Έγκλημα» του Χρήστου Γεωργίου, στο «Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα κ.α. Από το πλούσιο βιογραφικό της δε λείπουν οι σκηνοθετικές της εμπειρίες («Arreglos y Desarreglos» και «Ροδάκινο Κομπόστα»), ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι, προετοιμάζει υποψήφιους νέους ηθοποιούς για τις εισαγωγικές τους εξετάσεις, συνεργάζεται με ψυχοθεραπευτές σε βιωματικά σεμινάρια και παραδίδει μαθήματα ξένων γλωσσών.