Μαρία Μοναστηριώτη

Μαρία Μοναστηριώτη, φωτογραφία: Ειρήνη Μοναστηριώτη

Θεατρικό παιχνίδι, μουσική και τραγούδι, μουσικοκινητική αγωγή, αγάπη για το παιχνίδι της ζωής και τα παιδιά, είναι τα συστατικά της μαγικής συνταγής της κλόουν Τρελοκοτσιδού, που όταν βγάζει τη στολή της είναι και πάλι η Μαρία Μοναστηριώτη, animatrice και ηθοποιός που σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με πολλά παιδιά και αφού “περιπλανήθηκε” σε διάφορες μορφές τέχνης, η Μαρία λατρεύει να δίνει χαρά στα παιδικά μάτια που την παρακολουθούν, είτε πάνω στη σκηνή του θεάτρου ή στο μικρό κύκλο μίας παιδικής εκδήλωσης.

Με λένε Μαρία και μ’ αρέσει να παίζω! Να παίζω συνέχεια! Από μικρή έπαιζα στη γειτονιά με τα παιδιά, έπαιζα κούκλες με την αδερφή μου, έπαιζα μουσική, και αποφάσισα να συνεχίσω το παιχνίδι σαν κλόουν σε παιδικά πάρτι και σαν ηθοποιός στο θέατρο. Πίστευα, μάλλον, ότι αυτό θα με βοηθήσει να παίξω στο παιχνίδι της ζωής, χωρίς να ξέρω αν θα νικήσω. Νιώθοντας χαρές, λύπες, παίρνοντας ενέργεια από τα παιδιά στα παιδικά πάρτι και από το κοινό στο θέατρο – είτε παιδιά, είτε μεγάλοι. Είναι συναρπαστική και τρομακτική εμπειρία να μπορείς να «καθηλώσεις» τα παιδικά μάτια πάνω σου…να σε παρακολουθούν και να σε ρουφάνε! Και να νιώθεις, ότι δίνεις εκείνη την ώρα χαρά και να παίρνεις ικανοποίηση! Και στο θέατρο…το χειροκρότημα… Τα συναισθήματα που ένιωσα σαν Βέλμα – ντετέκτιβ στο «Scooby – Doo και το φάντασμα των πειρατών» (σκην. Αγάθη Δαρλάση – Jim Millan, θέατρο Badminton), σαν Κλαίρ – προϊσταμένη σε μια ψυχιατρική κλινική στο «Θάλαμο 2006» (σκην. Άννα Σωτρίνη, σεν. Μαρία Κυριάκη, Βar Άλεκτον) ή σαν Λιαλιώ από τη Νοσταλγό του Παπαδιαμάντη, και σαν Κυρατσώ -η μικρή του αδερφή στο αφιέρωμα για τη ζωή του «ο Αλέξανδρος ηγάπησεν ματαίως» (σκην. Μαίη Σεβαστοπούλου, Cabaret Voltaire), ήταν μοναδικά και διαφορετικά κάθε φορά, σε κάθε παράσταση… Είναι μαγικό να ζεις μια άλλη ζωή και να την παραθέτεις στον κόσμο. Σαν ξέσπασμα αυτής της ζωής, σαν παιχνίδι μες στο παιχνίδι! Σαν ένα μαγικό κόλπο, που με κάνει να χάνομαι κάπου όμορφα για λίγο λέγοντας, «άμπρα κατάμπρα» και συγκεντρώνοντας όλες μου τις δυνάμεις για να είμαι εκεί, όλες τις στιγμές. Στιγμές μοναδικές, αγχωτικές, αλλά πολύ ωραίες, που ελπίζω να τις ζήσω πολλές φορές ακόμα στο μέλλον, μέσα από καλές παραστάσεις!Μαρία Μοναστηριώτη, φωτογραφία: Ειρήνη Μοναστηριώτη
Και τα μαγικά λόγια έρχονται να ολοκληρώσουν αυτές τις χαρές μέσα από τα παιδικά πάρτι που ξεκίνησα τυχαία, παίζοντας με παιδιά. Όλες αυτές οι εμπειρίες, το μπλέξιμο πολλών πραγμάτων που έκανα και απλά μου άρεσαν, όπως η μουσικοκινητική αγωγή (σύστημα Orff και Dalcrose), το θεατρικό παιχνίδι στο Θέατρο της Ημέρας, το ΤΕΙ τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, το ότι παίζω μουσική και τραγουδάω και φυσικά, το ότι μεγάλωσα στον παιδικό σταθμό όπου δούλευε η μητέρα μου και μου άρεσαν τα παιδιά, με οδήγησαν στο να εξελιχθώ, αλλά και να διαμορφώσω τα παιδικά πάρτι, ώστε να περνάω καλά παίρνοντας απίστευτες εμπειρίες και μαθήματα από τα ίδια τα παιδιά, που είναι οι μόνοι αληθινοί κριτές στη ζωή! Είμαι η κλόουν Τρελοκοτσιδού και η ηθοποιός Μαρία Μοναστηριώτη και «παίζοντας», προχωράω σ’ αυτό το υπέροχο παράξενο ταξίδι, που λέγεται ΖΩΗ!

Μοιραστείτε:  

Tags: