3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

3-12 Ιουλίου 2015

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και έχει στόχο την ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών, θεματικών προβολών, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων. Παραδοσιακοί χώροι, αλλά και αναπροσαρμοσμένοι χώροι σ’ όλο το νησί αξιοποιούνται ως χώροι προβολών, σε μια απόπειρα ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Σύρου, μιας κληρονομιάς που παραμένει ζωντανή και στο παρόν. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το Φεστιβάλ αποσκοπεί στο να αναγάγει τη Σύρο σ’ έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη και τις οπτικές τέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι ο μεγάλος χορηγός της 3ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ της Σύρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Ιουλίου. Στους υπόλοιπους χορηγούς συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, η Πρεσβεία της Ρουμανίας, ο Δήμος Σύρου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Όσο για κάποια από τα πιο πολυαναμενόμενα προγράμματα του Φεστιβάλ:

  • Η τελετή έναρξης –μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τη Στέγη– όπου οι ΜΑΚΙ, μια ομάδα του σινεμά-περφόρμανς με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας θα κάνουν μια μοναδική προβολή-περφόρμανς με φιλμ 16 χιλιοστών
  • Η πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ρουμάνου σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου (βραβευμένου στις Κάννες με Χρυσή Κάμερα και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα.
  • Η πρώτη σειρά ομιλών/ανοιχτών συζητήσεων του Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο «Απόλλων» και φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει τη μετάβαση από το φιλμ στο ψηφιακό φορμά. Στη λίστα των ομιλητών βρίσκονται και τα ονόματα των Πίτερ Γκρίναγουεϊ, Αλμπέρ Σέρα και Εύας Στεφανή.
  • «Where: Cinemas of Place»: ένα θεματικό πρόγραμμα με ταινίες σύγχρονες και κλασικές, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ελληνικές και ξένες, μικρού και μεγάλου μήκους. Κάτω από την ομπρέλα αυτού του προγράμματος, συναντιούνται ταινίες που ακολουθούν καινοτόμες, συναρπαστικές προσεγγίσεις στην έννοια του «χώρου».
  • Έναν drive-in κινηματογράφο, όπου θα προβληθεί μια επιλογή από ταινίες δρόμου (ένα ειδικό πρόγραμμα που θα προβληθεί ως τμήμα του «Cinemas of Place»), από κλασικά αριστουργήματα μέχρι και κρυφά «διαμάντια».
  • Το πρόγραμμα «One Off»: μια ξεχωριστή ματιά στο αμερικανικό σινεμά, μέσα από ταινίες σκηνοθετών που ολοκλήρωσαν μόνο μία μεγάλου μήκους ταινία.
  • Δύο διαγωνιστικά τμήματα: ένα με μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, που έχει χορηγό τη 2|35, εταιρεία παραγωγής με έδρα της στην Αθήνα, κι ένα με μικρού μήκους ταινίες από τη λεκάνη της Μεσογείου. Η τριμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί σύντομα.
  • Μια προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Κυπουργό.

Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες φωτογραφίες (σε υψηλή ανάλυση), λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, όπως και προσκλήσεις για την παρουσίαση του καταλόγου στη συνέντευξη τύπου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών στις 18 Ιουνίου, στέλνοντας μέιλ στη διεύθυνση geli@syrosfilmfestival.org.

Μοιραστείτε:  

Tags: