Ο Δράκος του Σβαρτς στο Υπόγειο

Η Πολιτιστική Ομάδα της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Εύβοιας παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Ο Δράκος του Σβαρτς στο υπόγειο του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας. 12 παραστάσεις από μία θεατρική ομάδα με αξιόλογα δείγματα δουλειάς σε ένα έργο πάντα επίκαιρο.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε μια καστροπολιτεία κάπου μακριά, τότε που οι Δράκοι και οι ιππότες ζούσαν ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς αυτό να φαίνεται παράξενο σε κανέναν…ένας Δράκος είχε εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και χρόνια. Ήταν χωρίς αμφιβολία αυτός που όριζε τις τύχες όλων των κατοίκων της. Ο αδιαμφισβήτητος αφέντης της. Και σιγά σιγά οι άνθρωποι της πολιτείας τον συνήθισαν. Δεν τους τρόμαζε όπως στην αρχή. Άλλωστε δεν απαιτούσε και πολλά…μόνο κάθε τόσο να τρώει μια κοπέλα που οι κάτοικοι του πρόσφεραν σε αντάλλαγμα για την ασφάλεια και την προστασία που τους παρείχε από τα υπόλοιπα δεινά που μπορεί να τους απειλούσαν.
Όταν αρχίζει η ιστορία μας, είναι η σειρά της Έλσας, της κόρης του Καρλομάγνου η οποία νιώθει σχεδόν περήφανη που θα θυσιαστεί για το καλό των συμπολιτών της. Την παραμονή όμως της θυσίας της, φτάνει στην πόλη ο γενναίος ιππότης Λανσελότος, ο οποίος δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να συμβεί αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, αυτή η κατάφορη αδικία. Άλλωστε, αν δεν είναι καθήκον ενός γενναίου ιππότη να σκοτώνει δράκους, τι στο καλό είναι; Τα πράγματα όμως δεν θα είναι καθόλου απλά στην συνέχεια της ιστορίας μας.

Ο Δράκος του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Γιεβγκένι Σβάρτς είναι ένα έργο που, ενώ θεωρείται και είναι κλασικό, παραμένει ανατρεπτικά σύγχρονο και μια δραματουργική πρόταση που παραμένει ανεξάντλητη στις αναγνώσεις της. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν του την αξιολόγηση και που θα μπορούσε κανείς να υπογραμμίσει ξεκινώντας ίσως από τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα από τις οποίες γράφτηκε. Γραμμένο σε πολύ ταραγμένη εποχή, το 1944, εν τω μέσω δηλαδή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καταφέρνει να λειτουργήσει επιδέξια σε πολλά επίπεδα. Ενώ δηλαδή κρατάει το σχήμα ενός “έργου για παιδιά” εντός ενός “παραμυθένιου πλαισίου”, ένας ενήλικος μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την καυστική και καθόλου αφελή σάτιρα που κρύβεται κάτω από την παραπλανητική του επιφάνεια.

Μια σάτιρα για τα τρομαχτικά όσο και γελοία πρόσωπα της εξουσίας και τις μεταμφιέσεις της, τις κοινωνικές φυλετικές και λοιπές διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τον κομφορμισμό και τη χειραγώγηση της σκέψης. Ενώ ο ίδιος ο Σβάρτς δήλωνε για προφανείς λόγους, ότι η σάτιρά του σχολίαζε τη χιτλερική εξουσία, κανείς δεν αμφέβαλε ότι η αντι- σταλινική σάτιρα ήταν εξίσου ισχυρή, κάνοντας το έργο ένα ισχυρό σχόλιο κατά του ολοκληρωτισμού και των “σωτήρων” κάθε είδους. Φυσικά, το έργο δεν βρήκε εύκολα τον δρόμο του για τη σκηνή. Λογοκρίθηκε, απαγορεύτηκε, για να καταλήξει όμως τελικά το πιο δημοφιλές και πολυπαιγμένο έργο του συγγραφέα και ίσως ο κύριος λόγος για την υστεροφημία και τη διεθνή του αναγνώριση. Στην Ελλάδα πάντως παραμένει ελάχιστα παιγμένο από επαγγελματικούς θιάσους, ίσως και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ηθοποιών που απαιτεί και είναι πιο γνωστό από ανεβάσματα σε σχολεία ή πανεπιστημιακές σχολές.

Γιεβγκένι Σβαρτς “Ο Δράκος” (1943)

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Βάσω Λευκούδη

Μουσική προετοιμασία-διδασκαλία τραγουδιών: Κώστας Κουρμπέτης

Επιμέλεια κοστουμιών: Βάσω Λευκούδη, Μαριάνθη Σπύρου

Επιμέλεια κίνησης: Αργυρώ Μαγκοπούλου

Βίντεο, Φωτισμοί: Πένυ Θεοδοσίου

Διαμόρφωση χώρου-σκηνικά: Γιάννης Κατσάνος

Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Βάλη Τζελέπη

Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Κακαβούλης, Μιχάλης Παπανικολάτος

Τεχνικός σκηνής: Άρης Σκούρας

Σχεδιασμός εντύπων: Αντώνης Παναγιωτόπουλος-Πιπεριάν, Νατάσα Σέρβου

Οργάνωση Παραγωγής: Χαρά Νίκα, Γιάννης Κατσάνος

παίρνουν μέρος:

Ρούλα Πουλιανίτου, Σταυρούλα Λιάνα-Τόλικα, Κατερίνα Τσοκανά, Δήμητρα Σουλιωτάκη, Γιάννης Αγγελής, Κώστας Σταματόπουλος, Κική Παπαδημητρίου, Γρηγορία Χατζημιχαήλ, ΄Αρης Σκούρας, Σώνια Ανέστη, Θωμάς Μυλωνάς, Ζωή Μαγκούτα, Χαρά Νίκα, Βαγγέλης Πίσχινας, Γιώργος Καλημέρης, Νικολέτα Χριστοπούλου, Δέσποινα Νικολάου

Άντα Αραβίδου – ηλεκτρικό πιάνο, τραγούδι

Γιώργος Κεφαλάς – κιθάρα

Έλλη Παπουτσή – φλάουτο

Κώστας Κουρμπέτης – ακορντεόν, τραγούδι

Κώστας Κακαβούλης – κρουστά

παραστάσεις:

9, 10, 15, 16, 17, 23, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, ώρα 20.00
1, 2, 3, 9, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019, ώρα 20.00

 

Μοιραστείτε: