Ραλφ Έλισον – Αόρατος άνθρωπος

Ραλφ Έλισον - Αόρατος άνθρωποςO Αόρατος άνθρωπος εκδόθηκε το 1952 σε μια Αμερική, που βρισκόταν στο μεταίχμιο κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, κυρίως σχετικά με τα δικαιώματα των μαύρων, και τιμήθηκε ένα χρόνο μετά με το National Book Award. Η επανέκδοση του σήμερα, είναι μια ευκαιρία να διαβάσει κανείς ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για ένα βιβλίο, από αυτά που σε κάνουν να τα διεκδικήσεις, να κοπιάσεις για να τα διαβάσεις, αλλά στο τέλος νιώθεις σα να κέρδισες ένα βραβείο. Γύρω στις 600 σελίδες, πυκνογραμμένο και σε αρκετά σημεία συνειρμικό, απαιτεί την πλήρη προσοχή σου.
Η βασική επινόηση του Έλισον είναι, πως δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του ήρωά του. Δημιουργεί έτσι, έναν μαύρο αφηγητή χωρίς όνομα, στον οποίο προσδίδει διαφορετική ταυτότητα, ανάλογα με τις συνθήκες στις οποίες ζει. Χαρακτηριστικά, η αφήγησή του ξεκινά ως εξής: «Είμαι ένας αόρατος άνθρωπος. Όχι, δεν είμαι φάντασμα από εκείνα που στοίχειωναν τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, ούτε είμαι κανένα από εκείνα τα εκτοπλάσματα του Χόλιγουντ.…Είμαι αόρατος, απλώς επειδή οι άνθρωποι, αρνούνται να με δουν».
Όπως εύστοχα, αναφέρει ο επιμελητής του βιβλίου, John F.Callahan, o Έλισον επινόησε τον απόλυτο συμβολισμό για την ξεχωριστή και ωστόσο, την ίδια στιγμή ωμή κοινή κατάσταση των Αφροαμερικανών, των Αμερικανών και γενικότερα, του ανθρώπου του εικοστού αιώνα.
Ο ήρωας αποβάλλεται από το κολέγιο, όπου φοιτά στο Νότο και καταλήγει να εμπλακεί ενεργά στη φυλετική εξέγερση του Χάρλεμ. Στην αρχή, είναι απλώς ένα υπάκουο παιδί που σπουδάζει, και στο τέλος, ένας επαναστάτης ενήλικας με τη βαθιά συνείδηση μέσα του, πως όποια στάση κι αν κρατήσει κανείς, τελικά κινεί τα νήματα της ιστορίας.
Οι συγκινησιακά δυνατές σκηνές, η απόδοση της εποχής μέσα από περιγραφές της καθημερινής ζωής, η βαθιά πνευματικότητα και το διαχρονικό του υπόβαθρο, είναι λίγες μόνο από τις αρετές αυτού του βιβλίου, που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε.

Ραλφ Έλισον, Αόρατος Άνθρωπος, μτφ. Αγορίτσα Μπακοδήμου, Κέδρος, 2011.

Μοιραστείτε:  

Tags: