Κωνσταντίνος Κέλλης – Το φως μέσα μου

Αποκαλώ τον Ντίνο Κέλλη, Στήβεν Κινγκ της Ελλάδας. Είναι πολύ μετριόφρων για να αποδεχτεί τέτοιο μεγάλο κομπλιμέντο, αλλά προσωπικά δε νομίζω ότι υπερβάλλω. Δεν ξέρω κανέναν άλλο συγγραφέα σε αυτή τη χώρα που γράφει τρόμο σαν τον Ντίνο. Ή που γράφει το είδος του τρόμου σαν αυτόν του Ντίνου.

Κωνσταντίνος Κέλλης - Το φως μέσα μουΑυτή είναι η πρώτη ανθολογία του, με ιστορίες που εξελίσσονται στο εξωτερικό, με ξένους ήρωες. Έχω διαβάσει χειρόγραφα του, ξέρω την ικανότητα του να πλάθει τρόμο και με ελληνικά προϊόντα, οι 13 όμως ιστορίες του βιβλίου ανήκουν στην άλλη κατηγορία στην οποία ξεχωρίζει η πένα του, το ξένο στοιχείο. Διαβάζοντας τα διηγήματα θα ορκιστείτε ότι είναι μεταφρασμένα από τα αγγλικά στα ελληνικά. Και το λέω αυτό με τη θετική έννοια, από κάθε άποψη. Κάποια από αυτά πιθανόν να γράφτηκαν και στα αγγλικά πρώτα. Το γράψιμο του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από πολλούς ξένους συναδέλφους του, και όσοι από σας αγαπάτε τον τρόμο αλλά θα το σκεφτόσασταν διπλά πριν εμπιστευτείτε Έλληνα συγγραφέα, σας το λέω ξεκάθαρα: εμπιστευτείτε το «σκοτάδι» αυτού του βιβλίου. Αν είναι του γούστου σας οι φρικτές κατάρες, τα στοιχειωμένα σκιάχτρα, τα λαβυρινθώδη μονοπάτια, οι εφιάλτες από τους οποίους δεν υπάρχει απόδραση, οι πύλες που οδηγούν σε λάθος κόσμους, οι μικροί αδηφάγοι τρόμοι που σας ροκανίζουν στα μαύρα της νύχτας λίγο-λίγο, θα τα βρείτε όλα εδώ, μέσα στις σελίδες του.
Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 στην Ξάνθη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δύο πόλης γεμάτες φαντάσματα, όπως μας λέει ο ίδιος, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Πολλά από τα διηγήματα του, ανάμεσα τους και αυτά εδώ, έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες τρόμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το οπισθόφυλλο του βιβλίου μας πληροφορεί «μην αφήσεις τον τίτλο να σε παραπλανήσει. Όσοι φοβούνται το σκοτάδι, δεν έχουν δει πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το φως. Η κόλαση μπορεί να είναι μια διάσταση που γεννάει σκοτάδι. Ή ένας τόπος όλο φως. Φως ανελέητο. Μπορείς να πεις με βεβαιότητα που κατοικούν οι πυκνότερες σκιές;» Ο Ντίνος το κατέχει το αντικείμενο του, θα αναμένω ανυπόμονος και για τον πιο ελληνικό τρόμο του.

Δεκατρείς σκοτεινές ιστορίες, εκδόσεις Momentum, 2013
Μοιραστείτε:  

Tags: