Ράνια Νταλαχάνη-Βαλέρη

Αεικίνητη ψυχή

Ράνια Νταλαχάνη-Βαλέρη

Η Ράνια Νταλαχάνη – Βαλέρη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, μουσικός (mezzo soprano), καλλιτεχνική διευθύντρια του Αεικίνητου Θέατρου Ευρίπου και της σχολής θεατρικής Αγωγής της ΔΗΚΕΧ. Έχει σπουδάσει θέατρο στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών, καθώς και κλασικό τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Υπήρξε μέλος των χορωδιών του Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικά σίριαλ, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το παιδικό θέατρο και επένδυσε μουσικά, έγραψε τους στίχους και ερμήνευσε σε πολλές παραστάσεις , ενώ από το 1994 έχει ανεβάσει στη Χαλκίδα 53 θεατρικές παραστάσεις. Αυτό το καιρό σκηνοθετεί 3 ακόμα έργα για το Αεικίνητο Θέατρο Ευρίπου, τα οποία θα ανεβάσει τον Μάιο και τον Οκτώβρη, και 2 έργα για το Θεατρικό Σχολείο της ΔΗΚΕΧ για τις 25 Ιουνίου και τις 2 Ιουλίου.

Κάνουμε θέατρο και το μόνο υλικό που διαθέτουμε είναι η ψυχή μας. Ξεκινήσαμε αντάρτες και ταξιδευτές κάτω από τον ουρανό της Χαλκίδας, με τον αγέρα της θάλασσας να παλεύει και να πλάθει τα όνειρά μας. Δεν θα ήθελα να σας μιλήσω για τις σπουδές μου στο θέατρο και τη μουσική, ούτε για τη συνεργασία μου με το Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη, ούτε για τις παραστάσεις που πήρα μέρος σε Επίδαυρο, Ηρώδειο, Λυρική Σκηνή κ.ά. Ούτε για τους σπουδαίους μου δασκάλους, όπως οι: Ελ. Χατζηαργύρη, Γ. Μοσχίδη, Άγγ. Αντωνόπουλο, Γ. Θεοδοσιάδη. Ούτε και για τις 53 θεατρικές παραστάσεις που ανεβάσαμε σε Χαλκίδα, Αθήνα, Ν. Αρτάκη, Ληλάντιο και στο Αεικίνητο Θέατρο Ευρίπου. Δεν θα ήθελα να γυρίσω πίσω και να σας μιλήσω για το θέατρο που φτιάξαμε με τα χέρια μας πέτρα-πέτρα και δεν το έχουμε πια. Δεν θα σας πω για τους εκατοντάδες ανθρώπους που πήρανε μέρος σε αυτές τις παραστάσεις. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να μιλάει κανείς για την τέχνη του, η τέχνη δεν χρειάζεται περιγραφές, μιλάει από μόνη της και επικοινωνεί με τους ανθρώπους που την αγαπούν. Την αλήθεια της ψυχής μας καταθέτουμε, το πάθος της καρδιάς μας, την αγάπη μας για το θέατρο. Το μόνο που έχω να σας πω και θεωρώ ότι έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι πως είμαστε εδώ όρθιοι, δυνατοί, ελεύθεροι, και παλεύουμε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να κρατήσουμε το θέατρο ζωντανό στη πόλη μας και πως κανένα εμπόδιο δεν στάθηκε ικανό να μας σταματήσει. Το Αεικίνητο Θέατρο Ευρίπου συνεχίζει το ταξίδι του. Ανεβάσαμε ήδη με επιτυχία τη «Γέρμα» του Λόρκα και ετοιμάζουμε για τον Μάιο και τον Οκτώβρη άλλα 3 θεατρικά έργα. Συμπαραστάτες και αρωγοί σε αυτή τη προσπάθειά μας είναι ο δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Θ. Ζεμπίλης και ο κ. Δ. Αναγνώστου, αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΧ, οραματιστής του σχολείου Θεατρικής Αγωγής της ΔΗΚΕΧ αλλά και ο άνθρωπος που υλοποίησε το όραμά μας να αποκτήσει μια μόνιμη δημοτική σχολή Θεατρικής Αγωγής η Χαλκίδα και μόνιμη θεατρική σκηνή που θα προέρχεται από τους μαθητές της σχολής. Η προσέλευση μεγάλη, το όνειρο και η φιλοδοξία μας ακόμα πιο μεγάλα. Το κοινό μας κινητήρια δύναμη. Με την ελπίδα η θεατρική μας σχολή να αποκτήσει συνεργάτες και συμπαραστάτες που έχουν προσφέρει στο θέατρο, και γενικότερα στον πολιτισμό, στην πόλη μας.
Και θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κλείσω με τα λόγια της αγαπημένης μου δασκάλας Ελένης Χατζηαργύρη: «Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι… Συνεχίστε, το τρίτο κουδούνι χτύπησε…». Και να της υποσχεθώ πως αυτή η σχολή ελπίζω να έχει το όνομά της.

Μοιραστείτε:  

Tags: