Ειρήνη Μερτζιάνη

Ειρήνη Μερτζιάνη

Η Ειρήνη Μερτζιάνη είναι η ψυχή του Συλλόγου «Άνθρωπος – Ελπίδα – Πολιτισμός», γιατί η μεγάλη της καρδιά χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου. Οι νέοι και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και οι οικογένειές τους χρωστούν πολλά σ’ αυτόν το Σύλλογο. Αλλά κι όλοι εμείς, χάρη στις ενέργειές του, έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε κάποιες στιγμές μ’ αυτά τα παιδιά και να παίρνουμε κουράγιο από τη δύναμη και την αγάπη τους για ζωή.

Γεννήθηκα στα Χανιά αλλά εδώ και τριάντα χρόνια ζω στη Χαλκίδα, οπότε αισθάνομαι πια Ευβοιώτισσα. Σπούδασα Δημοσιογραφία και Δημόσιες Σχέσεις και αργότερα Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πριν από δέκα χρόνια, ο σύζυγός μου και εγώ ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας με μια ομάδα γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία [Α.με.Α] καθώς και ευαισθητοποιημένων πολιτών ενός μη κερδοσκοπικού Συλλόγου. Τον ονομάσαμε «Άνθρωπος- Ελπίδα-Πολιτισμός», γιατί η ονομασία έχει αμφίδρομο νόημα, όπως και το σήμα του η ανοικτή παλάμη και το περιστέρι με το κλαδί της ελιάς στο ράμφος του, που μεταφέρει το μήνυμα της ελπίδας και της ανθρωπιάς βασική συνισταμένη του πολιτισμού μιας χώρας.

Εξ αιτίας της έλλειψης σωστής υποδομής και μακρόπνοου προγράμματος στο νομό για την αναπηρία σκοπός μας έγινε η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά και των φορέων με όχημα τον εθελοντισμό. Προσπαθούμε λοιπόν, με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα βοηθήσουν τα παιδιά με αναπηρία να αναπτύξουν τα χαρίσματά τους και να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται και με τη λειτουργία προστατευόμενων εργαστηρίων ολικής η μερικής απασχόλησης όπου έχουν την ευκαιρία να δημιουργούν, κάτι που τους προσφέρει μεγάλη χαρά. Θεωρούμε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηρίζονται οι οικογένειές να αποδεχτούν το πρόβλημά τους και να αποκτήσουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν σε κάθε είδους κακοποίηση ή προσβολή που ενδεχομένως υφίστανται.

Στα άτομα με αναπηρία πρέπει να δίνουμε το αυτονόητο, την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και είναι εφικτό μέσα από τις ευκαιρίες που θα τους δημιουργήσουμε, όπως και όλοι μας άλλωστε αυτό αναζητούμε την καταξίωση την αναγνώριση, την αποδοχή και την καθιέρωση. Δεν ζητάνε τον οίκτο μας, απλά ζητούν να μην ξεχνάμε το δικαίωμα τους για ποιότητα ζωής, την ίση μεταχείριση. Είναι όλοι τους οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που ζουν ανάμεσά μας.

Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα στη χώρα μας ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, ιδιαίτερα τα άτομα με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης , οι αποκλεισμένοι ανάμεσα στους αποκλεισμένους. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να τα φέρουμε σε επαφή με τον κοινωνικό τους περίγυρο για να απολαύσουν μαζί μας τις απλές χαρές της ζωής. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσφορά αγάπη, συντροφικότητας, αλληλεγγύης, ενθάρρυνσης. Ας βάλουμε όλοι ένα χέρι βοήθειας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και στην πορεία θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά βοηθάμε τον ίδιο τον εαυτό μας να ανακαλύψει παραγνωρισμένες αξίες και ξεχασμένες αλήθειες για τη ζωή. Η πρόοδος ενός παιδιού σου δίνει τον ουρανό και τη γη, σε εξανθρωπίζει και δίνει νόημα στη ζωή σου.

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει αρκετά βήματα παρά τις αντιξοότητες και φέτος με χαρά γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή του Φορέα μας που είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση καθώς και Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας. Στο χώρο μας (Δημητρίου 1 & Χατζοπούλου), λειτουργούν για Α.με.Α εργαστήρια θεατρικής δημιουργικής απασχόλησης, ζωγραφικής και κοσμήματος, παραδοσιακών χορών, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α. εντελώς δωρεάν.

Φυσικά είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιδρυματοποίησης και διάκρισης των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό μελλοντική προοπτική του Συλλόγου και όνειρο για πολλές οικογένειες είναι η ίδρυση κέντρου δια βίου αυτόνομης, ημιαυτόνομης ανοιχτής περίθαλψης και φιλοξενίας παιδιών και νέων με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την παρεμπόδιση της προσβασιμότητας στους συνανθρώπους μας είτε είναι άτομα με αναπηρία είτε εμποδιζόμενα άτομα, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Ας προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη και περισσότερο ευχάριστη.

Αν δουλέψουμε όλοι μαζί είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε τρόπους και μέσα να βγουν έξω από τα σπίτια τους, να μορφωθούν, να δουλέψουν, να αθληθούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να διακριθούν, να γνωρίσουν το χειροκρότημα, την αποδοχή και τη φιλία. και ας γίνει σύνθημα μας το όλοι μαζί ποτέ μόνοι.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στο site του Συλλόγου «Άνθρωπος- Ελπίδα- Πολιτισμός» www.anelpo.gr
Όμως οι ανάγκες του Συλλόγου είναι μεγάλες και οποιαδήποτε βοήθεια και χορηγία είναι απαραίτητη. Ο Σύλλογος μας έχει τους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς:
Ευβοϊκή Πίστη Συναιτεριστική Τράπεζα Εύβοιας
ΙΒΑΝ: GR 0930 0100 0010 1000 0681 200

Μοιραστείτε:  

Tags: