Γιάννης Μαρκόπουλος

Ο αγώνας του

O Γιάννης Μαρκόπουλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Η αγάπη του για το θέατρο τον έσπρωξε το 1981 στο Θέατρο Χαλκίδας όπου και ασχολήθηκε σαν ηθοποιός αλλά και σα μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Από το 1988 και για μία περίπου 20αετία αναλαμβάνει υπεύθυνος του γραφείου τύπου, δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χαλκιδέων. Έχει παίξει σε 12 θεατρικά έργα αλλά αυτό όπως λέει και ο ίδιος «μπορεί να το έχει κάνει και ένα μικρό παιδί». Τώρα είναι υπεύθυνος για την παράσταση «ο αγώνας» που ανεβάζει στο φρούριο Κανήθου, αλλά και της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας.

Γιάννης ΜαρκόπουλοςΑντί συνεντεύξεως σας γράφω όσα θυμάμαι από την τελευταία επίσκεψή μου στον γιατρό κύριο… (το όνομα μπαίνει μόνο όταν πληρώνει ο διαφημιζόμενος) Ψυχολόγος – ψυχίατρος – ψυχοερευνητής και λίγο μέντιουμ!!

ΓΙΑΤΡΟΣ: … Και από πότε αισθάνεστε αυτή την τάση να παίξετε Θέατρο;
ΕΓΩ: Από τότε που με ρώτησαν για πρώτη φορά τι θα γίνω όταν θα μεγαλώσω, γιατρέ μου.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Δηλαδή;
ΕΓΩ: Ε τι δηλαδή; Ημερομηνία και ώρα θες; Από πολύ μικρός. Οι περισσότεροι έλεγαν: Γιατρός (28%), αστυνόμος (27%), δάσκαλος (20%), διάφορα επαγγέλματα(10%) και το υπόλοιπο (15%) παλιόπαιδα, που έσκυβαν το κεφάλι κατακόκκινα και δεν απαντούσαν ώστε να μην μπορεί η επιστήμη να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα και να κουμαντάρει καλύτερα την κοινωνία!!! Εγώ πάντα έλεγα περιπτεράς (0%) ή ηθοποιός (0%). Γιατρέ θα ζήσω;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Σαν περιπτεράς κάτι θα μπορούσε να γίνει, διότι καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο. Σαν ηθοποιός όμως θα έλεγα… ποιο είπαμε ότι είναι το αγαπημένο σου χρώμα;
ΕΓΩ: Το λευκό με άσπρες ρίγες!!!
ΓΙΑΤΡΟΣ: …Και πως εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα;
ΕΓΩ: Όταν τα άλλα παιδιά έβλεπαν «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» και «Λάσυ», εμένα μου άρεσε «το θέατρο της Δευτέρας», το «Θέατρο στο ραδιόφωνο» και το «Χαβάη 5-0»
ΓΙΑΤΡΟΣ: Το τελευταίο που κολλάει;
ΕΓΩ: Κολλάει στο ότι αυτοί οι απολίτιστοι στην Χαβάη είχαν πεζοδρόμια χωρίς τεράστια περίπτερα!

ΓΙΑΤΡΟΣ: Δοκιμάσατε ποτέ να παίξετε θέατρο μπας και ξεκαυ… συγνώμη, σας πέρναγε;
ΕΓΩ: Ναι, το 1982 με ανακάλυψε το Θέατρο Χαλκίδας (στην πραγματικότητα τους χιλιοπαρακάλεσα για να παίξω) και αφού αναγνώρισαν το ταλέντο μου (!!!!) τους μπαστακώθηκα εκεί για περίπου 9 χρόνια. Προσπάθησα να παίξω σε 1.253 έργα και τελικά με άφησαν να παίξω σε δέκα (άριστα 10!) Ήταν οι καλές εποχές που παίζαμε στο Λούσυ τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι περιοδείες σε βουνά, λαγκάδια και ραχούλες. Στην Θεσσαλονίκη που σπούδαζα, ανακατεύτηκα με ένα θίασο, έμαθαν για το πρόβλημά μου, με λυπήθηκαν και με άφησαν να παίξω σε 2 έργα «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Εσωτερικές ειδήσεις». Το 1997 έκανα θέατρο σε σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Από κινηματογράφο;
ΕΓΩ: …Αλήθεια εσάς ποιο χρώμα σας αρέσει;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Κατάλαβα! Τουλάχιστον τηλεόραση;
ΕΓΩ: Ναι έχω κάνει Τηλεόραση. Μία φορά σε ένα ρεπορτάζ για τις ειδήσεις κάτι με ρώτησαν για την ακρίβεια και άλλη μία φορά στην πρόσφατη μεγάλη επιτυχία «Το Νησί». Απλά είχα κάνει λάθος και πήγα σε άλλο …νησί!!!
ΓΙΑΤΡΟΣ: Τίποτα άλλο σοβαρότερο;
ΕΓΩ: Ά ναι, το 1999 και το 2000, να μα τον Θεό, «έγραψα» και «σκηνοθέτησα» δύο παραστάσεις για το Α΄ ΚΑΠΗ Χαλκίδας που παίχτηκαν στο Θέατρο Παπαδημητρίου. Πέρυσι έκανα μια θεατρική ομάδα με τροφίμους στις φυλακές Θηβών, 6 μήνες κανείς δεν απέδρασε.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Τώρα όμως γιατί βρίσκεται σε έξαρση η αρρώστια σας; …συγνώμη, η περίπτωσή σας ήθελα να πώ.
ΕΓΩ: Απλά γιατί νομίζω ότι έχω γράψει ένα έργο «Ο αγώνας», οτι θα κάνω πρεμιέρα στις 22 Αυγούστου στο Φρούριο Κανήθου και ότι θα το παίξω για άλλες 5 φορές τουλάχιστον. Νομίζω ακόμα ότι θα παίζουν μαζί μου η Μαρία Μοναστηριώτη, ο Τηλέμαχος Ζήκος, ο Κυριάκος Δημητριάδης, η Βιβή Σκλιά, ο Βασίλης Καράπας, ο Θανάσης και ο Βασίλης Τσώτσος.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Τι άλλο νομίζεις;
ΕΓΩ: Νομίζω ότι είναι ένα έργο πρωτότυπο στην τεχνική του, που παρόμοιο δεν έχει ξαναπαιχτεί σε θέατρο. Πρωταγωνιστούν ένας άνθρωπος που βιώνει την προσωπική του κρίση σε συνδυασμό με αυτήν της Ελλάδας και ένας …καναπές σε μια …τηλεόραση. Κουφό ε;
ΓΙΑΤΡΟΣ: Να παίρνεις 2 χάπια από αυτά τα μπλέ…
ΕΓΩ: Νομίζω ότι είναι Κωμωδία που θα συγκινήσει πολλούς ή δράμα που όλοι θα γελάσουν με την ψυχή τους! Νομίζω ακόμα, ότι όλοι θα προβληματιστούν και ίσως βρουν κάποιες απαντήσεις για το «τι πήγε στραβά» και το «τι κάνουμε από δω και πέρα»…
ΓΙΑΤΡΟΣ: Να παίρνεις και 3 από αυτά τα πράσινα!!!
ΕΓΩ: (Ύψωσα λίγο τον τόνο της φωνής μου) Νομίζω ότι η Χαλκίδα έχει τη δυνατότητα να μην είναι προάστιο της Αθήνας. Μπορεί να αποκτήσει ή και έχει αποκτήσει καλλιτεχνική προσωπικότητα.
ΓΙΑΤΡΟΣ: Ά καλά… πάρε και 7 φούξια.
ΕΓΩ: (Σε ακόμα πιο έντονο ύφος) Υπάρχει κοινό στην Χαλκίδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, που αγαπά και μπορεί να στηρίξει την όποια μορφή τέχνης, παιδείας και γενικότερα έκφρασης πολιτισμού. Πολλοί από μας τους καθημερινούς ανθρώπους μπορούν να δείξουν την δουλειά τους, αρκεί να ξεπεράσουν για λίγο, τους φόβους που κρύβει η κάθε μορφή έκθεσης και να ξεχάσουν τις οικονομικές απολαβές. Εγώ τολμώ να εκτεθώ…
ΓΙΑΤΡΟΣ: Πάρε όλο το κουτί και άντε και γαμ…
Το τελευταίο δεν μπορώ να το γράψω γιατί είναι… Ιατρικό Απόρρητο!!!

Μοιραστείτε:  

Tags: