Τα «πραγματικά» δώρα των Χριστουγέννων

Έφτασαν Χριστούγεννα… Παντού στολισμένα, γλυκά, βόλτες, διακοπές για τα παιδιά, δώρα… Τα δώρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εορταστικής ατμόσφαιρας. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, θα πάρουμε και θα δώσουμε δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και σε πολλούς ακόμα! Για τα παιδιά δε νοούνται Χριστούγεννα χωρίς δώρα! Είναι οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα, είναι ο Αι-Βασίλης που τον περιμένουν με ανυπομονησία…Έχουν συνήθως ζητήσει καιρό πριν από τους γονείς τους αυτό που θέλουν και μετρούν αντίστροφα μέχρι να έρθει η στιγμή που θα το πάρουν στα χέρια τους. Τα παιδιά χαίρονται ιδιαίτερα όταν παίρνουν δώρα γιατί το δώρο συμβολίζει για αυτά την αποδοχή και την αγάπη. Αισθάνονται πως εκείνος που τους κάνει το δώρο τα σκέφτεται και τα αγαπά και συχνά αποτελεί μέσο επιβράβευσης για την καλή τους συμπεριφορά. Πόσες φορές έχετε πει στα παιδιά σας «Αν είσαι καλό παιδί ο Αι-Βασίλης θα σου φέρει αυτό που ζήτησες»;

Δυστυχώς όμως συχνά το δώρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, χάνει την πραγματική του σημασία. Από μέσο ένδειξης της αγάπης μας, μετατρέπεται σε υποχρέωση και ρουτίνα… Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν αγοράσουν το πιο καλό και το πιο ακριβό για τα παιδιά τους ή αν τους αγοράσουν πολλά δώρα, θα τα ικανοποιήσουν περισσότερο κι εκείνα θα χαρούν τόσο πολύ που θα παραβλέψουν ενδεχομένως και τον λίγο χρόνο που περνούν μαζί τους, πραγματικό αλλά κυρίως ουσιαστικό χρόνο! Τα παιδιά είναι γνωστό πως είναι μιμητικά όντα, άρα εμείς είμαστε υπεύθυνοι που τα μυούμε στον καταναλωτισμό από πολύ μικρά και άθελα μας τους περνάμε λάθος μηνύματα για τον συμβολισμό των δώρων και των γιορτών. Όλοι οι γονείς θέλουν να αναθρέψουν σωστούς ενήλικες με αξίες, που ξέρουν να αγαπούν και να σέβονται, να έχουν φίλους, να είναι ειλικρινείς, δίκαιοι και εργατικοί. Κάπου όμως μέσα στους ρυθμούς και τα προβλήματα της καθημερινότητας ο στόχος αυτός χάνεται. Φέτος είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσετε μέσα σας το νόημα των ημερών αυτών και των δώρων που θέλετε να προσφέρετε στα παιδιά σας!

Αφιερώστε στα παιδιά σας περισσότερο χρόνο…

Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη το πιο ακριβό παιχνίδι για να είναι ευτυχισμένα -όσο κι αν πιστεύουν το αντίθετο! Έχουν ανάγκη από τον μπαμπά τους που λείπει όλη μέρα από το σπίτι γιατί δουλεύει πολλές ώρες και τον στερούνται, έχουν ανάγκη από τη μαμά τους που τρέχει καθημερινά να τα προλάβει όλα και δεν έχει κουράγιο στο τέλος της ημέρας να τους διαβάσει το αγαπημένο τους παραμύθι, έχουν ανάγκη από στοργή και αγάπη με την ουσιαστική έννοια για να είναι ευτυχισμένα και να αισθάνονται πλήρη. Αυτά τα Χριστούγεννα, επομένως, αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες που θα σας φέρουν πιο κοντά στα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους το αγαπημένο τους παιχνίδι, πηγαίνετε βόλτες σε ενδιαφέροντα μέρη, επισκεφτείτε ένα μουσείο, παρακολουθείστε μια παιδική θεατρική παράσταση, φτιάξτε γλυκά μαζί τους… Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας και άθελα σας τα αμελείτε. Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και κάντε τους ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας: πραγματικό και ουσιαστικό χρόνο με τους γονείς τους, που το έχουν πιο πολύ ανάγκη από οτιδήποτε άλλο!

Δείξτε στα παιδιά σας και «την άλλη όψη του νομίσματος»…

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την ασχήμια και τη δυστυχία του κόσμου αυτού γιατί θεωρούν πως είναι πολύ μικρά και αγνά για να έρθουν αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα. Έτσι αποφεύγουν να τα εκθέσουν στην αρρώστια, την φτώχια, τη δυστυχία… Όλα αυτά όμως είναι μέσα στη ζωή και τόσο κοντά τους που είναι πολύ πιο σοκαριστικό να ανακαλύψουν ξαφνικά μεγαλώνοντας πως ζούσαν μέσα σε μια προστατευτική γυάλα και πως η ζωή δεν είναι ακριβώς τόσο «ροζ» όσο μπορεί να πίστευαν για πολλά χρόνια. Αυτές τις γιορτές βρείτε τρόπους (κατάλληλους για την ηλικία του κάθε παιδιού) να δώσετε ένα μάθημα ζωής στα παιδιά σας, που θα τα κάνει καλύτερους αυριανούς ενήλικες.
Επισκεφτείτε ένα ορφανοτροφείο μαζί για να μάθουν τα παιδιά σας πως υπάρχουν άλλα παιδάκια που δεν είναι τόσο τυχερά όσο τα ίδια, να έχουν δηλαδή μια οικογένεια που τα αγαπά και τα φροντίζει. Δείξτε τους αστέγους στον δρόμο που δεν έχουν ένα ζεστό σπίτι να τους περιμένει, συζητήστε μαζί τους και εξηγήστε τους πόσο εύκολο είναι να βρεθεί κανείς σε αυτή τη θέση. Μιλήστε μπροστά τους με κάποιον φτωχό που μαζεύει σκουπίδια από τους κάδους απορριμμάτων είτε για να φάει είτε για να τα πουλήσει για μερικά λεπτά του ευρώ. Επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά σας ότι το πιο πολύτιμο αγαθό στη ζωή είναι η υγεία. Διδάξτε τους την έννοια της φιλανθρωπίας, δώστε το καλό παράδειγμα με τις πράξεις σας και παρακινήστε τα να κάνουν κάτι ανάλογο και τα ίδια. Είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε ευαισθητοποιημένους και μη υλιστές ενήλικες, που εκτιμούν τα ουσιαστικά αγαθά της ζωής περισσότερο από το οποιοδήποτε υλικό δώρο! Μερικές από τις αξίες που πρέπει κάθε παιδί να διδαχθεί είναι η ειλικρίνεια, η αγάπη, η φιλία, η αίσθηση δικαίου, η εργατικότητα και ο σεβασμός… Βάλτε τη δημιουργικότητα σας να δουλέψει και σίγουρα έχετε πολλά περισσότερα να τους προσφέρετε από το πιο ακριβό τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδι που διαφημίζεται στην τηλεόραση!
Αυτά τα Χριστούγεννα μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε τα δώρα με έναν διαφορετικό τρόπο… Όχι ως απλά αντικείμενα, όχι ως απλή υποχρέωση, ενοχή ή καθήκον. Τα αντικείμενα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, φθείρονται, παλιώνουν και χαλούν με τον καιρό.. Παιχνίδια και δώρα στη ζωή τους τα παιδιά σας θα πάρουν πολλά. Φέτος προσφέρετε στα παιδιά σας κάτι ανώτερο, όχι μόνο πραγματικά, υλικά δώρα αλλά και ουσιαστικά δώρα, όπως χρόνο, αποδοχή και ενδιαφέρον. Περιτυλίξτε τα με αγάπη και ζεστασιά και αφήστε τη μαγεία των ημερών να σας ταξιδέψει στο πιο μορφο τοπίο… αυτό της προσωπικής ανέλιξης και συναισθηματικής ολοκλήρωσης!

Μοιραστείτε:  

Tags:

Ψυχολόγος, MSc – Ειδική Παιδαγωγός. Η Νεφέλη Καρβέλη δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Χαλκίδα (Καραμουρτζούνη 34, τηλ. 2221078886, 6978184104)